Megnyílt a Serrano-kiállítás

2002.02.08. 14:28
Pénte este hatkor megnyílt Andres Serranonak, a kortárs képzőművészet egyik neves alkotójának retrospektív fotókiállítása a MEO-Kortárs Művészeti Gyűjteményben.
Az Idő és a Gonosz helye címet viselő tárlaton Serrano 1985 és 2001 között készült munkái láthatók, köztük a Budapest sorozat egyik darabjának felhasználásával készült, és a kihelyezését követően, Tarlós István, III. kerületi polgármester aktív közreműködésével a közterekről eltávolíttatott plakát. A meztelen, idős nőt ábrázoló kép a kiállításon meg is vásárolható.

Andres Serrano az Egyesült Államokban is botrányhőssé vált
A MEO megnyitásakor ismertetett nemzetközileg is számottevő terveinek megvalósításában az első állomás Andres Serrano 1985 és 2001 között készült műveiből válogatott retrospektív fotókiállítás. Hasonló jelentőségű élő alkotó kiállítására évek óta nem került sor Magyarországon. A kiállítás Európa nagyvárosai után a londoni Barbican Center-ből érkezik Budapestre, ahol a kontinensen utoljára tekinthető meg mielőtt az anyag visszautazik New Yorkba.

Serrano a 20. század végi amerikai művészet egyik legfelkavaróbb és legvitatottabb alakjának tartják. Gyakran dolgoz fel olyan témákat, amelyeket a világ számos országában napjainkban is fel-fellángoló viták kísérnek. Műveiben olyan nálunk is kényesen kezelt kérdésekkel szembesít bennünket, mint például a hajléktalanság, az abortusz vagy a szexualitás extrém formái. A kortárs magyar képzőművészetből a fenti témák, talán éppen kényes voltuk miatt, jórészt hiányoznak.

A kiállításon a magyar közönség első alkalommal tekintheti meg Serrano 1994-es budapesti tartózkodása során készült fotósorozata néhány darabját.