Egymilliárdért kelt el a Shakespeare-összes

2006.07.13. 17:26
2,8 milliárd fontért kelt el Shakespeare összes drámáinak első, 1623-as kiadása. A vevő nem kívánta felfedni kilétét.

2,8 millió angol fontért (1 milliárd 136 millió 642 ezer forint) kelt el a Sotheby's aukciós ház árverésén William Shakespeare összes drámáinak első gyűjteményes kiadása. A 17. században nyomtatott, még eredeti borjúbőr kötését is őrző gyűjteményes kötet vásárlója nem kívánta felfedni kilétét, közölte a londoni árverési ház.

A könyvritkaság a legelső kiadás első példányainak egyike, amelyet 1623-ban, a drámaíró halála után hét évvel nyomtattak. A Mr. William Shakespeare's Comedies, Histories and Tragedies (William Shakespeare úr komédiái, történelmi játékai és tragédiái) címet viselő kötet összesen 36 színművet tartalmaz, amelyek közül 18 - például a Machbeth - első ízben jelent meg itt nyomtatásban.

Csak egy példány van magánkézben

Az első Shakespeare-gyűjteményt 750 példányban nyomtatták ki annak idején, de csak harmada maradt az utókorra, és az ismert példányok jelentős része azonban nem teljes. A kutatók - a most árverésre kerülttel együtt - összesen mintegy 40 teljes épségben fennmaradt kötetről tudnak, de ezek legnagyobb része múzeumok, egyetemi könyvtárak tulajdonában van, a szakértők szerint mindössze egyetlen példány van magánkézben.

A most elkelt könyvet egy 18. században alapított londoni magánkönyvtár bocsátotta árverésre, értékét a szakértők 2,5-3,5 millió fontra (1 milliárd 800 ezer-1 milliárd 421 millió) forintra becsülik.