Ismeretlen Shelley-verset találtak

2006.07.14. 13:54
Percy Bysshe Shelley egy eddig ismeretlen röpiratát találták meg Londonban. A körülbelül kétszáz évvel ezelőtt írt értekezés egy londoni antikvárius tulajdonában van.

Percy Bysshe Shelley egy eddig ismeretlen röpiratát találták meg Londonban. A kevés példányban kiadott pamflet tartalmaz egy 172 soros, a háború és az elnyomás ellen szóló verset is, írta a BBC. A körülbelül kétszáz évvel ezelőtt írt értekezés egy londoni antikvárius tulajdonában van.

Az 1811-ben, Oxfordban nyomtatott röpiratot(angol címe: Poetical Essay on the Existing State of Things) Shelley "Egy Úriember az oxfordi egyetemről" álnéven publikálta és a szöveg létezése egészen mostanáig kétséges volt.

Költemény az elnyomás ellen

Shelley a tizennyolc oldalas röpiratot azért publikálta, hogy pénzt keressen a Peter Finnertynek, a radikális ír újságírónak. Finnerty börtönbe került, mert keményen bírálta az Írországot és a főtitkárt, Lord Castlereagh-ot. A háború és elnyomás ellenes költeményben Shelley is támadta Lord Castlereagh-ot. Úgy jellemezte a főtitkárt, hogy a "legridegebb tanácsadója a még ridegebb királynak".

Nem tudni, hogy kiadják-e újra

A könyv most egy antikvárium, a Bernard Quaritch Ltd. tulajdonában van, akik "nem éppen reklámáron" már el is kezdték árusítani. Richard Linenthal, az antikvárium igazgatója elmondta, hogy a könyv egy másik könyvesbolttól került hozzájuk, akik az internet segítségével jöttek rá, hogy ez Shelley munkája. Linenthal reméli, hogy a jövőbeli vevő újra kiadja a röpiratot, vele együtt a verset is, és Shelley munkája Angliában marad

Véletlen halál

Percy Bysshe Shelley-t, akit az angol romantika egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartanak számon, 1811-ben eltanácsolták az oxfordi egyetemről egy másik röpirata miatt, aminek The Necessity of Atheism a címe.

Leghíresebb művei: a Megszabadított Prométeusz, az Óda a pacsirtához és az Adonais, amit Keats emlékére írt. Shelley vízbe fulladt, amikor az Adriai-tenger speziai öblében hajózott három barátjával.