Múzeumba került Sissi kokainosszelencéje

2006.02.22. 13:22
Többek között Sissi tejfogával és kokainosszelencéjével bővült a bécsi Sissi Múzeum gyűjteménye. A császárné hagyatékait 850 ezer euróért vásárolták meg egy német gyűjtőtől.

A bécsi Sissi Múzeum 850 ezer euróért megvásárolta egy német gyűjtő 240 tételből álló Sissi-gyűjteményét, szert téve például Sissi első tejfogára (a későbbi császárné ugyanis úgy született, hogy egy foga már ki volt bújva). Manfred Klauda 25 évvel ezelőtt hozta létre saját gyűjteményét, amelyet most özvegye adott el a bécsi múzeumnak, írta a Compress hírügynökség.

Különlegesség az új szerzemények között az Erzsébet királyné kokainosfecskendőjét rejtő dobozka is, amely a császárné úti gyógyszertárának szerves részét alkotta. Akkoriban a kokain bevált fájdalomcsillapítónak és antidepresszánsnak számított.

Kabát és keresztelőruha

Sikerült a múzeumnak megszereznie azt a fekete kabátot is, amelyet Sissi állítólag meggyilkolása napján viselt, Genfben. A magángyűjteményből származó gyerekcipők és keresztelőruha pedig a császárné gyermekkoráról festenek pontosabb képet.

A Bécsi Hofburgban található Sissi Múzeum tárlatának középpontjában az udvari élet ellen lázadó Erzsébet királyné mindennapjai állnak, három fő téma köré rendezve: gondtalan gyermekkor Bajorországban, a váratlan eljegyzés Ferenc Józseffel, valamint élete a Monarchia császárnőjeként.