Nyitóbuli a Ráday utcai szórakozónegyedben

2001.08.30. 14:43
Zene, tánc, színház és rengeteg film várja a látogatókat a budapesti Ráday utcában megrendezett I. Soho FilmÉsfesztiválon szeptember 8-9-én. A főváros szórakozónegyedének hivatalos megnyitóján eddig nem látott filmeket is bemutatnak, Rudolf Péter - Üvegtigris című filmjét szabadtéren vetítik majd.
A kétnapos, ingyenes kulturális eseményt azzal a céllal hozták létre a Ráday Soho Szórakozónegyed Kulturális Egyesület tagjai, hogy a Kálvin tér melletti utcában nyíló klubok, galériák, kávéházak, éttermek egymással és a lakókkal együttműködve egy színvonalas szórakozónyegyedet alakíthassanak ki - hangzott el az egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján. Joó Katalin, az egyesület művészi vezetője elmondta, hogy a városrészt a New York-i Village-hez, a londoni Sohóhoz vagy a párizsi latin negyedhez hasonlóan szeretnék rendszeres művészeti rendezvényekkel, fesztiválokkal színessé varázsolni.

Az I. Soho FilmÉsfesztiválon elsősorban a filmeké a főszerep. Az Inforg Stúdió (pl. Bodó: Citromfej, Mispál: Maraton), a Varga Stúdió (pl. Kristic: My Baby Left), a Duna Műhely, a Mediawave, az OFF (pl. Mucsy: Korrekt női vonal) olyan filmeket tűztek műsorra, melyeket eddig egyáltalán nem, vagy csak ritkán láthatott a közönség. A kávéházakban és szabadtéren tartott vetítéseken a fiatal filmesek munkái mellett bemutatnak rég nem látott filmlegendákat (Tenkes kapitánya, Ludas Matyi), klipeket, vizsgafilmeket és nemzetközi reklámügynökségek munkáit is. Rudolf Péter tavalyi filmszemlén bemutatott filmjét, az Üvegtigrist premier előtt vetítik le a Soho Színpadon. A vetítések mellett a filmkészítésben is elmélyülhetnek az érdeklődők, hiszen a Celluloid Műhely a fesztivál alatt álforgatást, workshopot és filmsulit szervez.

A filmekhez kapcsolódva filmjelmez-divatbemutató és filmzenekavarás is várható InfraGandhi részéről, amit később a Ludditák, a Korai Öröm és Grencsó István szaxofonja egészíti ki.