Keresettek a magyar festők a világpiacon

2004.05.11. 14:58
A világ egyik legnagyobb aukciós háza tavaly fél milliárd forintért adott el klasszikus magyar festők képeiből, így most külön árverést szervez közép-európai képekből. Munkácsy egyik képe várhatóan 70 millióért fog elkelni Londonban.
A Kelet ígérete címmel aukciósorozatot rendez a Sotheby's, a világ egyik legnagyobb aukciós háza magyar, szlovén, horvát és lengyel festők műveiből. Az aukciós ház a magyar és a szláv festészet iránti érdeklődés erősödésével indokolja döntését.

Magyarok akár 70 millióért

Munkácsy Mihály
Munkácsy Mihály
A Sotheby's tavaly 1,2 millió angol font, azaz több mint 450 millió forint értékben adott el a térségből származó műtárgyakat, így nemsokára két újabb aukciót is rendez magyar festők műveiből. A legközelebbi, június 15-én Londonban, a cég székhelyén rendezett árverésen többe közt kalapács alá kerül több a XIX. század végén, és a XX. század elején készült magyar műalkotás is, így bárki vásárolhat a nappaliba például Munkácsy képet 120 ezer és 180 ezer font körüli áron, azaz körülbelül 45 millió és 70 millió forintért.

Munkácsy A csermely partján című festménye mellett az árverés anyagában szerepel még Berény Róbert avantgarde festő több alkotása is, amelyek az aukciós ház becslése szerint várhatóan 30 és 50 ezer font, azaz 11 és 20 millió forint körüli áron találnak majd gazdára. Berény Róbert munkásságát egyébiránt a magyar közönség leginkább a Fegyverbe! Fegyverbe! feliratú, a Tanács köztársaság számára készített toborzóplakátról ismeri.

Felfutás a világpiacon

Vaszar János
Vaszary János
A Sotheby's közép-európai árverésén kalapács alá kerül ezenkívül Vaszary János több képe is. A Székely Bertalan tanítványai közé tartozó festő impresszionista képei jelenleg nagyon keresettek a világpiacon, így példá0ul a Nápolyi tengerpart című művéért akár 40 és 60 ezer font azaz 15 és 25 millió forint körüli összeget, is fizethet majd a jövendőbeli tulajdonos. A szecessziós műveket jegyző Frank Frigyes képeihez azonban már jóval olcsóbban hozzájuthatnak a gyűjtők, az Egy hölgy arcképe című festmény például az aukciós ház számításai szerint akár 8-12 ezer fontért is gazdára találhat.

A Sotheby's az aukció előtt több európai országban is kiállítja a közép-európai festők műveiből összeállított gyűjteményt, így május 17-én és 18-án Bécsben, egy héttel később Münchenben, 27-én pedig Hamburgban nézheti meg bárki a júniusi árverés legszebb és legértékesebb darabjait.