Stand projekt - Időművek kiállítás

2001.03.27. 15:23
Március 22-éig látható a Néprajzi Múzeumban a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének kiállítása az Időművek. Két nappal tovább élvezhető a múzeum lépcsője előtti járdán felállított, igazi újságosbódénak álcázott fotókiállítás, a Stand projekt. A rendkívül eredeti ötlet lényege, hogy a szervezők a kiállításra szánt fotókat úgy helyezték el a bodegában, mintha azok magazinok és napilapok címlapjai volnának.

Sajnálatos módon az Időművek című kiállításról nem írhatok nagyon kedvezőeket. Pechemre szép, napos, szombat délután tekintettem meg, amikor ezer jobb dologgal is elüthettem volna az időmet. A nagyformátumú kiállítás esetleg szorgalmas általános iskolai hallgatók számára nyújthat maradandó élményt - gyanítom, azt is csak abban az esetben, ha tanteremben való üldögélés helyett irányítja oda őket a lelkes tanerő. A kiállítás legnagyobb érdeklődésre számot tartó darabja talán az ormánysági főkötő vörösből fehérbe hajló színeváltozásának nyomon követése - viselője korának tükrében. Nem ez a helyzet az éjjel nappal megtekinthető - nappal azért egyszerűbb - alternatív fotókiállítással, a Stand bódéval.

Az újságosbódé annyira hiteles és igazinak tűnik, hogy először észre sem vettem, pedig tudtam a projektről. Másnap azonban mégiscsak sikerült megtekintenem a mesterien álcázott kiállítóhelyet, amely a legnagyobb nyilvánosság lehetőségével kecsegtet. Az alkotók egyéni elképzeléseik szerint használták a forgalomban lévő újságokat fotóik bemutatására. Személyes élményeik, rokonaik és saját maguk kerültek az álsajtó érdeklődésének középpontjába. A "Népszabadság" főoldalán például átadják a forgalomnak a greenwichi hosszúsági fok első átkelési pontját. A "CKM" címlapján buja kék fűben, zöldre festett talpú férfi lábak hevernek aranyszandálos női alsó végtagok között. A "Computer Aktív - az érthető PC magazin - elején kietlen havas tájon apró emberalak rohan. A "Playboy magyar kiadásának" címlapján magányos párna hever hívogatóan. A "Kiskegyed" megtalálható fekete-fehér és színes változatban és több különböző példány található a "Tiffany"-ból is. Vannak kreált ál-újságok is, mint pl. a "Váláskor" című családbarát magazin. A "Magyar Konyha" pedig magányos recepteket ajánl, elején szomorú szemű, levesestáljára meredő női arccal.

Az alkotók célja az volt, hogy minél többen lássák a kiállítást és, hogy "public art" eseményükkel hozzájáruljanak a város és annak lakói jó közérzetéhez. Mindenki számára elérhetővé akarták tenni a kiállítást - akár beugratás árán is -, hogy a villamosról leszálló ember, aki csak a szokásos újságját kívánja megvenni, egy képzőművészeti esemény részesévé váljon.

Végezetül egy idézet Vilém Flussertől: "Az esti város a maga kivilágított utcáival és kirakataival és fényreklámjaival, tovaszáguldó autóival és tarka öltözetű járókelőivel, a mozikban futó filmekkel, a lokálokban szóló lemezekkel, az újságosbódékkal és a bennük díszelgő képes magazinokkal -, nos az efféle esti város a tömegkultúra műtárgyainak olyan ünnepi kiállítása, amivel erő és méret tekintetében semmilyen más kultúra, semmilyen más kiállítása nem képes felvenni a versenyt."