Kuka mellett találták meg a Stradivarit

2004.05.19. 11:18
Szemetes tartály mellett találták meg Los Angelesben azt a több mint 3 millió dollárt érő Stradivari csellót, amelyet a város filharmonikusaitól loptak el három héttel ezelőtt.
A rendőrség keddi közleménye szerint a 320 esztendős, pontosan 1684-ben készített hangszernek, amely a legendás cremonai mester, Antonio Stradivari keze munkája, pénzben kifejezhető értéke (2,9 millió eurónak megfelelő) 3,5 millió dollár.

Majdnem átalakítatta

A Los Angeles Times értesülései szerint a csellót egy, éppen betegéhez siető, 29 éves ápolónő találta meg egy szemétgyűjtő mellett. A nő rögtön meg is kérte asztalos barátját, hogy javítsa meg, vagy ha nem, legalább készítsen belőle egy különleges CD-tartót. Mint később elmondta, fogalma sem volt a lelet értékéről, és csak akkor kezdett gyanakodni, és értesítette a rendőrséget, amikor május 7-én az újságokban olvasott a hangszer eltűnéséről.

Tolvaj bringás?

A hangszert április 25-én lopták el a filharmonikusok egyik muzsikusától, aki éjszakára őrizetlenül hagyta azt házának elülső teraszán. A rendőrség egy közelben elhelyezett térfigyelő kamera által rögzített felvétel alapján azt gyanítja, hogy a súlyos hangszert egy arra haladó kerékpáros fiú lophatta el. A Stradivari cselló kisebb karcolásokat szenvedett, amelyek azonban szakértők szerint kijavíthatók.