Meghalt a Clash alapítója

2002.12.23. 11:47
Vasárnap váratlanul elhunyt Joe Strummer, a legendás Clash punkzenekar alapító-énekese.
A Sex Pistols mellett a Clash volt a 70-es években tomboló punkzene legismertebb csapata. Sid Vicious zenekarához hasonlóan a Clash is határozottan kiállt zenéjével az anti-rasszizmus és más baloldali értékek mellett. Legismertebb dalaik, a "London Calling", a "White Riot", a "White Man In Hammersmith Palais" vagy a "Tommy Gun" mára punkhimnuszok lettek. Az 1979-ben megjelent "London Calling" című albumukat a Rolling Stone zenei szaklap a 80-as évek legjobb albumának választotta.

A Clash egyike volt azon brit zenekaroknak, amelyek az Egyesült Államokban is nagy sikereket értek el. Az 1982-ben kiadott "Should I Stay Or Should I Go" című daluk hetekig vezette a tengerentúli slágerlistákat, tíz évvel később egy Levi's reklám segítségével hódította meg másodszorra is a toplistákat.

Joe Strummer 1986-ig állt a banda élén, azóta több formációban is feltűnt. Új zenekara, a The Mescaleros két lemezt adott ki (Rock Art and the X-Ray Style, 1999 és Global A Go-Go, 2001), ezekkel több világkörüli turnén is résztvettek.

A hivatalos közlemény szerint az idén ötven éves Joe Strummer vasárnap szívinfarktus következtében halt meg.