Öngyilkos lett a Lady Karneval szerzője

2007.01.29. 18:37
Saját kertjében lőtte le magát Karel Svoboda, aki a Lady Karnevallal tette világhírűvé Karel Gottot.

Öngyilkos lett Karel Svoboda cseh zeneszerző, a Lady Karneval című sláger komponistája. Svoboda, akit csodálói "a cseh Mozartnak" neveztek, Prága környéki házának kertjében lőtte agyon magát, még vasárnap.

A Lady Karnevalon, Karel Gott sikerszámán kívül Svoboda fülbemászó dalok tucatjait komponálta, az egyiket Majáról, a méhecskéről. Félbehagyott orvosi tanulmányai után a Mefisto nevű együttes tagja volt a hatvanas években, de dolgozott a prágai Laterna Magika színháznak is.

"Tulajdonképpen fogorvosnak kellett volna lennem, de szüleim elkövettek egy óriási hibát: vásároltak egy zongorát" - mondogatta a prágai születésű Svoboda. A 68 éves korában elhunyt művész négy évvel ezelőtt összeesett egy ünnepségen, s ettől kezdve keringtek hírek gyógyíthatatlan betegségéről.

A Lady Karnevalt kimondottan Karel Gott számára írta 1968-ban. Gott, "Prága aranyhangja" barátja öngyilkossága után így nyilatkozott: "most én is meghaltam egy kicsit. A legrosszabb az lesz, amikor tudatosodik bennem, hogy Karel soha többé nem tér már vissza."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport