Befejeződött a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár felújítása

2001.09.07. 14:59
Befejeződött a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületének rekonstrukciója, a bibliotéka bővítése és a Wenckheim-palota felújítása; az úgynevezett zárókövet Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere közösen helyezte el pénteken.
Az ünnepségen Rockenbauer Zoltán szólt arról, hogy a könyvtárakat nem pillanatnyi ötlet, a gyors befektetés sikere hozta és hozza létre, hanem mintegy az örökkévalóság igénye.

- A munkálatok eredményeként a fővárosiak kedvelt bibliotékája teljes egészében korszerűsödött és megszépült, falai között eszközzé szelídíti a digitalizációt, a múlt és a jelen találkozik benne.

Demszky Gábor szerint többszörös az intézményi "születésnap", hiszen a felújított volt Pálffy-palotában otthonra lelt a Zenei Gyűjtemény, aztán az elmúlt évben megnyitotta kapuját az új, nyolcemeletes könyvtár, s most a Wenkcheim-palota műemléki felújítása is befejeződött.

A főváros immár mintegy 13 ezer négyzetméteres - gyermek- és felnőtt bibliotékát magába foglaló, számos új szolgáltatást is nyújtó - közművelődési intézményének kulcsát Schiffer János főpolgármester-helyettes Nagy Annának, a központi könyvtár igazgatójának adta át.

A Fővárosi Közgyűlés 1997 végén fogadta el a könyvtár rekonstrukciójának tervét, amelyhez az Országgyűlés 1998-ban címzett támogatást szavazott meg.

A nettó hárommilliárdos beruházási költségből 2,4 milliárd forint volt a központi támogatás, 600 millió forintot a főváros adott. A beruházás - a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bonyolításában - két szakaszban valósult meg.

A nagyközönség kedden veheti birtokba az intézményt.

Újdonságok a felújított könyvtárban

"Médiatár" néven egy külön helyiségben elkülönített, több száz könnyűzenei CD-, CD-ROM- és videogyűjtemény várja az érdeklődőket, ezeket a helyszínen hallgatni, nézni és kölcsönözni is lehet. A könyvtár jelentős informatikai beruházásának eredményeként 20 munkaállomás rendelkezik internet eléréssel, további 200 számítógépen pedig szövegszerkesztőt és a könyvtár félmilliós adatbázisát lehet használni.

A fiatalabbak számára külön gyerekkönyvtárat hoztak létre, itt egy szeparált játékterem mellett, egy nagy méretű televízióval és HiFi-toronnyal felszerelt oktatórészleg is található. A könyvtár területén egyébként több, szemináriumra is alkalmas helyiséget alakítottak ki.

Megújult a nyitvatartási idő is. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között, szombaton 10-től 16 óráig tart nyitva. A gyermekkönyvtár hétfőtől péntekig 13 és 19 óra, míg szombaton 10 és 16 óra között várja az olvasókat.

Az új termekkel együtt jelenleg hétszáz olvasó ülhet le egyszerre, szemben a korábbi kétszáznegyven ülőhellyel. A félmillió kötet további tízezer polcfolyóméterrel bővült, így a jelenlegi huszonhétezer polcfolyóméter mintegy tizenöt évre nyújt elegendő helyet az új köteteteknek.