A föld alatt terjeszkedik a Szépművészeti Múzeum

2007.01.24. 16:17
A Louvre-piramishoz hasonlóan figyelemfelkeltő épület vezetne a Hősök terén épülő, hatezer négyzetméteres kiállítótérbe. A közel 5milliárd forintba kerülő projekt költségének 85 százalékát az Európai Unió állná.

Új, térszint alatti épületrésszel bővülne a Szépművészeti Múzeum; az elkövetkező évek egyik legnagyobb, 4,5-5 milliárd forintos kulturális beruházása 2010-re valósulhatna meg - közölte a múzeum főigazgatója szerdán Budapesten. A tervekről lapunk is részletesen beszámolt a főigazgató kinevezésekor. a href="//index.hu/kultur/klassz/szepmu1209/" target="_blank">>>><

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja az elképzelést, amelynek köszönhetően hatezer négyzetméternyi, közösségi funkciókat magában foglaló épületrésszel bővülne az intézmény - közölte Baán László sajtótájékoztatón.

A Hősök tere Látogató és Turisztikai Központ elnevezésű épületrészben fogadótér, több jegypénztár, kávézó, étterem, múzeumi bolt, gyermekfoglalkoztató kapna helyet. Kialakítanának továbbá egy 1.200 négyzetméteres, nagy kiállítások befogadására alkalmas időszaki kiállítóteret, a föld alatt helyet kapna egy előadóterem és egy médiapáholy is, ahol a látogatóak interaktív módon ismerhetnék meg a múzeum gyűjteményét és kiállításait - ismertette Baán László.

A hatástanulmányok elkészítésére eddig csaknem 30 millió forintot nyert európai uniós forrásból a múzeum. A beruházás EU-s forrásokból, valamint 15 százalékos önrészből valósulna meg.

A főigazgató arról is beszélt, hogy az építkezéshez a tér forgalmát is át kellene szervezni. Így az is elképzelhető, hogy elzárnák a forgalom elől a teret.

Baán László tervei szerint a párizsi Louvre múzeum üvegpiramisához hasonlóan a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítését is egy vizuális jel mutatná, amelyre tervpályázatot írnak ki.

Az építkezéssel nemcsak a múzeum bővülne, hanem a főváros is gazdagodna egy turisztikai központtal a Hősök terén - mondta a főigazgató.

A Szépművészeti Múzeum pályázatának kedvező elbírálása esetén 2008-ban indulna az építkezés, a látogatók 2010-ben vehetnék birtokba az új látogató és turisztikai központot.