Egyre több színesbőrű kap szerepet

2003.08.11. 09:42
2002-ben több színesbőrű színházi- és tévés szerepet osztottak ki Amerikában, mint az előző években. A női karakterek száma is nőtt, azonban ezek az arányok még így sem reprezentálják az amerikai lakosság összetételét.
A tavalyi évben a fekete illetve latin-amerikai színészekre osztott szerepek száma jelentősen megnőtt.

A negyven éven felüli női szerepek száma is gyarapodott, ám az ázsiaiak és az eredeti amerikaiak aránya stagnált vagy még kisebb lett - írja a Screen Actors Guild (SAG) színészeket tömörítő szervezet tanulmánya.

A négy kisebbségi csoporthoz tartozók az összes színpadi és televíziós szerep 24,2 százalékát játszhatták el, ami 2001-hez képest 2,1 százaléknyi javulást mutat.

"Nagyon várjuk már azt az időt, amikor a munkahelyi statisztikák ténylegesen reprezentálják az amerikai lakosságot" - nyilatkozta Melissa Gilbert, a SAG elnöke.

Jobb, mint az igazi

Harminckilenc szereppel, azaz 1,1 százalékkal nőtt a fekete karakterek száma, ami az összes eljátszott szerep 15,5 százalékát teszi ki. Ez magasabb, mint az Egyesült Államok fekete lakosságának 13 százalékos aránya. "Biztató a növekedés, de még hosszú út áll előttünk. A kamera másik oldalán azonban még korántsem ilyen jók az érvényesülési lehetőségek. A színesbőrűek esélye a kulcsfontosságú pozíciók betöltésére szinte a nullával egyenlő" - véli Kweisi Mfume, egy fekete érdekvédelmi szervezet elnöke.

Latin-amerikai színészek 379 további szerephez jutottak az elmúlt évben, ami 6 százalékos arányt jelent a tavaly összesen kiosztott szerepek közül. A javulás mértéke 1,2 százalék, ami főként a tévésorozatoknak köszönhető. Az Egyesült Államokban élő lakosság 13,6 százalékát teszik ki a latin-amerikaiak. "Hogy meg vagyunk-e elégedve? Nem" - mondja Alex Nogales, a Nemzeti Hispano Média Koalíció elnöke. "A helyzet jobb, mint volt, amiért - azt hiszem - hálásnak kell lennünk. Végig kell gondolnunk, vajon mennyi időbe fog kerülni, amíg teljes egyenlőség lesz közöttünk, azonban a lemaradást is számításba kell vennünk, tekintve, hogy a latin-amerikaiak generációkon keresztül egyáltalán nem jutottak munkához."

Kevés ázsiai

Az ázsiaiak aránya nem nőtt tavaly, az összmennyiség 2,5 százalékát teszik ki.

"A helyzetünk annál is rosszabb, amit a számadatok mutatnak. Amellett, hogy csak ritkán jutunk szerephez, azok a karakterek, amelyeket meg kell formálnunk, nem kidolgozottak, sőt igénytelenek" - nyilatkozik Karen Narasaki, az Ázsiai Amerikai Média Koalíció elnöke.

A negyven év feletti nők mindössze 29 százalékkal képviselik magukat a női karaktereke belül, ami 2 százaléknyi növekedést jelent. Ugyanakkor a nők az összes szerep 38 százalékát kapják meg, ami jóval kevesebb, mint a valós arány, hiszen a lakosság több mint fele nő.