Felavatták a honfoglalási emlékművet Vereckén

2008.07.21. 16:54
A honfoglalási emlékművet építtető Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nem jelent meg az avatáson, amelyre a kárpátaljai magyar sajtóorgánumok nagy része sem kapott meghívót.

A Vereckei-hágón hétfőn felavatták a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét és mellette az úgynevezett kárpáti szics-gárdistáknak az emlékjelét, akiket állítólag 1939-ben ott végeztek ki - derül ki Kárpátalja megye állami közigazgatási hivatalának sajtószolgálatának jelentéséből.

A közlemény szerint a kárpáti szics-gárdisták stilizált kápolna alakú emlékjelét Oleg Havasi, Kárpátalja megye kormányzója avatta fel. Beszédében kiemelte: a Vereckei-hágón (1939-ben) történt tragikus események örökre bevésődtek az ukrán nép emlékezetébe. A távoli 1939-es évben megalakult Kárpát-Ukrajna mintegy előhírnöke volt az egységes Ukrán állam újjászületésének, máig nagy történelmi súllyal bír valamennyi ukrán számára a nemzeti eszmeiség megerősödését és az ukrán területek egyesítését illetően - tette hozzá. Kárpát-Ukrajna léte és védőinek hősiessége meghatározta Ukrajna további sorsát - mondta Havasi.

A hivatal sajtószolgálatának jelentése szerint "ugyanezen a napon avatták fel a magyar honfoglalási emlékművet is". A kárpátaljai közlemény idézi Bársony Andrást, a Magyar Köztársaság kijevi nagykövetét, aki avató beszédében hangsúlyozta, az emlékmű létesítésével az ukrán fél ismételten bizonyította, hogy az országban élő nemzetiségek igényei iránt toleráns magatartást tanúsít. A soknemzetiségű Kárpátalján élő népek közös történelme arra tanít, hogyan kell békében és barátságban élni a közös európai házban - tette hozzá a nagykövet, aki hangsúlyozta, hogy az emlékműavatás a Magyarország és Ukrajna közötti barátság és jószomszédi viszony megnyilvánulása.

Matl Péter munkácsi szobrász, a honfoglalási emlékmű alkotója - a jelentés szerint - beszédében kiemelte, hogy az emlékmű a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálja. A "kapu" nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

A honfoglalási emlékmű avatásán jelen volt Dmitro Tkacs, Ukrajna budapesti nagykövete és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetői.

A honfoglalási emlékművet építtető Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nem képviseltette magát az avatáson, amelyre a kárpátaljai magyar sajtóorgánumok nagy része sem kapott meghívót.