Pandora, Gabriella
6 °C
15 °C

Szinetár Dóra nem nézőkedvenc

2004.02.26. 12:19
A Pesti Est Súgó színházi programmagazin ismét közönségszavazást indított, és míg mindkét Rómeó csont nélkül bekerült a huszonöt legnépszerűbb színészt tartalmazó listára, a Júliát játszó Szinetár Dóra kimaradt. A március 30-ikai Súgó Csiga díjátadó gálát beharangozó sajtótájékoztatón a Budapesti Operettszínház pincéjében Scherer Péter és Mucsi Zoltán sokkolta az újságírókat.
"Gáspár Máté már négy éve hordja ezt a kinyúlt zakót" - olvasott Scherer a detektora segítségével egy újságíró gondolatában, majd sorban végigment a sajtó képviselőinek agyán. Mikor az Index éppen arra koncentrált, hogy a bepólyált fejű Mucsi ötödszörre is a földre veti-e magát a Nézőművészeti Főiskola színműből rögtönzött színjátékként, a műszerből Scherer azt olvasta ki: "Ha a Mucsi ilyen szar, milyen a többi huszonnégy."

"Filmszociológiai tanulmány alapja lehetne" - állapította meg a sajtótájékoztató után a svédasztalnál a névsort nézegetve Gáspár Máté, aki négy éve működteti - mint kiderült ugyanabban a zakóban - kreatív tanácsadóként a Súgó Csiga színházi közönségszavazást. Gáspár szerint a lista pontosan leképezi az átlag internetező, sms-ező néző véleményét, aki inkább a filmes élményei alapján voksol. Mint mondta, a két éve első helyezett Szervét Tiborhoz (Valami Amerika) hasonlóan Csányi Sándor (Kontroll) is közönségfilmnek köszönheti a népszerűségét, és nem a Radnóti Színházban nyújtott alakításainak.

Szinetár nem kedvenc

"Már az is sokat segít, ha reklámoznak egy színdarabot - mondta Gáspár. - Az Operettszínház Rómeó és Júliája az első darab, amit óriásplakáton hirdettek és mindkét Rómeó csont nélkül be is került a listára."

"Hogy a Júliát játszó Szinetár Dóra miért nem? - kérdezett vissza a tanácsadó. - Mert nők járnak színházba, pontosabban a nézőknek hatvanöt százaléka nő."

Így fordulhatott elő az is, hogy az első huszonötben csak hat színésznő szerepel: Eszenyi Enikő, Udvaros Dorottya, Für Anikó, Igó Éva, Lehoczky Zsuzsa és Venczel Vera.

A vidékieket senki nem ismeri

Gáspár azt is elmondta az Indexnek, hogy a tavalyi toplista első tizenkét helyezettje nem kerülhetett fel a listára. Vidéki színházak színészei igen, csak rájuk nem szavazott senki. "A Szegedi Nemzeti Színházban játszó Kossuth-díjas Király Levente akkora nagyság, mint mondjuk Törőcsik Mari, még sem ismert országosan."

Az első szakaszba került huszonöt színész közül a 2004-es kedvencükre sms-en (06-90-620-000) és interneten voksolhatnak a nézők március 18-ig.

A legnépszerűbbek 25-ös listája ABC-sorrendben
Bertók Lajos (1) Csányi Sándor (2) Csőre Gábor (3) Dolhai Attila (4) Eszenyi Enikő (5) Für Anikó (6) Gálffi László (7) Hajdu István (8) Hujber Ferenc (9) Igó Éva (10) Kocsis Gergely (11) Kovács Lajos (12) Lehoczky Zsuzsa (13) Marton Róbert (14) Mészáros Árpád Zsolt (15) Miller Zoltán (16) Mucsi Zoltán (17) Őze Áron (18) Rudolf Péter (19) Szabó Győző (20) Szabó P. Szilveszter (21) Szervét Tibor (22) Szilágyi Tibor (23) Udvaros Dorottya (24) Venczel Vera (25)