Szinyei Merse Pál műve árverésen

2001.10.21. 13:39
Különleges figyelmet érdemel minden Szinyei-kép felbukkanása a műtárgypiacon, hiszen a magyar aukciós rekordot is a művész Parkban című alkotása tartja 70 milliós leütési árral (Kieselbach Galéria). Ezúttal a Polgár Galéria háromnapos művészeti aukcióján indul egy női portré (Nő csupasz vállal) 8,5 millió forintról, és szépsége ellenére - már csak lényegesen kisebb mérete okán is - nem várható, hogy megközelíti a három évvel ezelőtti rekordot. Az árverés kiadványában közölt tanulmány szerint a portré feltehetően a művész müncheni évei alatt készült, eredetiségét pedig az életmű-katalógus szavatolja.
Nő csupasz vállal
Szinyei Merse műve mellett találkozhatunk Barabás Miklós, Markó Károly, Székely Bertalan alkotásaival, régi külföldi, 19. század előtti mesterek festményeivel, és a megszokottnál talán kevesebb modern tétellel.

Még az első napon kerülnek kalapács alá a bútorok és a szőnyegek. Itt is akadnak milliós értékű tételek: például egy 1669-es datálású dél-német kabinetszekrény 1,3 millió forintról indul. A második nap az ezüst-, porcelán- és üvegtárgyaké (figyelemreméltó Zsolnay-anyaggal), a harmadik napon pedig ékszerekre és órákra lehet licitálni. Itt három tétel is 800 ezres kikiáltási árat kapott: egy 53 briliánssal díszített fehérarany melltű és két hasonló kvalitású karkötő.

Az árverést október 24. és 26. között tartják a Polgár Galéria Belvedere termében.