Eltemetett Sztálin-szobrot ásnak ki az Altajban

2008.05.13. 10:28
A Sztálin-szobrot orosz tisztelői szeretnék újra felállítani.

Kiássák az egykor eltemetett Sztálin-szobrot Barnaulban, az Altaj hegységben a kommunisták. A helyet, ahol a szobrot elásták, egy munkás fogja megmutatni, aki annak idején, az ötvenes években részt vett az eltüntetésben.

A nagy emlékmű eredetileg egy gyár parkjában állt, s mivel gránitból készült, keresői remélik, hogy jó állapotban kerül elő. A kezdeményezők nevében Alekszej Bragin elmondta: régen akarnak szobrot állítani Sztálinnak, tavaly már megkezdődött a gyűjtés.

A városi tanács állt elő azzal a javaslattal, hogy egyúttal létesítsenek a városban szoborsétányt, hogy Sztálint más történelmi személyiségek szobraival együtt helyezhessék el. Bragin szerint a sétányon esetleg helyet kaphatnak a Lenin-szobrok is, amelyeket a Szovjetunió utolsó években, a peresztrojka idején vettek le a talapzatokról, és amelyek azóta gazdátlanok. Barnaulban egykor több Sztálin-szobor volt, de csak kettő sorsa ismert: az egyik az, amelyet most ki akarnak ásni, a másikat szétverték.

Oroszországban, és többek között Moszkvában is számos Lenin-szobor, emléktábla a helyén van még. Sztálinnak ma is vannak tisztelői, az azonban ritkaság, hogy szobrot akarjanak állítani neki.