Zalán
6 °C
19 °C

Meghalt Tar Sándor

2005.01.30. 17:18
Életének 64. évében elhunyt Tar Sándor debreceni író. Az NDK-ban dolgozó magyarokról írt szociográfiájával robbant be az irodalmi életbe, habár díjnyertes munkáját nem közölhették. A kilencvenes években derült ki, hogy a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket, és ez derékba törte pályáját.
Tar Sándor író vasárnap hajnalban, 64 éves korában elhunyt, erősítette meg az MTI-nek Kovács Zsolt, az író barátja. A József Attila díjas írót otthonában érte a halál, amelyet feltehetően tüdőembólia okozott.

Tar Sándor 1941-ben Hajdúsámsonon született, a debreceni gépipari technikumban érettségizett, majd az orvosi műszergyárban helyezkedett el. Harmincöt éves korában az NDK-ban dolgozó magyarokról írt művével megnyerte a Mozgó Világ szociográfiai pályázatának első díját, de a lap a munkáját nem közölhette. Tucatnyi kötete jelent meg, és, egyebek mellett, József Attila-díjat és Márai-díjat kapott.

Az előző rendszerben a III/III-as csoportfőnökségnek írt jelentéseket és ez, miután a kilencvenes években kiderült, derékba törte pályafutását. Erről így nyilatkozott a Heteknek 2000-ben adott interjúban: "Nekem már mondhatnak bármit az emberi szabadságról, demokráciáról, a megaláztatás nélküli életről. A múlt rendszerben beszerveztek, ebben meg megbuktattak. Mindkettőben embertelenül megaláztak, és mindkettő demokráciában történt. Ennyit a szabadságról. Én most már nem hiszek semmiben, az egyéni emberi jogokban meg abszolút nem. Megérthető ez?"

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.