Összegraffitizték a Tate Modernet

2008.05.26. 13:09
A neves londoni múzeum falán tűnt fel hat világhírű firkás képe. Amelyeket augusztusban azonban könnyedén eltávolíthatnak majd.

A graffiti már csak azért is érdekes műfaj, mert komoly emberek időről időre megállapítják róla, hogy valójában több mint falfirka, sőt egyes esetekben művészetnek tekinthető. Ezek után eltelik pár év, a leleplezést úgy elfelejti mindenki, mint Banksy arcvonásait, mígnem újra megdöbbenést kelt a hír, hogy valamelyik múzeum vagy szakértő művészi rangra emelte a falfirka egyes példányait.

Klikkeljen!

A londoni graffiti hullám csúcspontján, amikor százmilliókért adnak el falfirka alapú munkákat, a világhírű Tate Modern is leszögezte: a graffiti művészet. A múzeum világ hat neves falfirkását kérte fel, hogy nagyméretű képeket készítsenek a múzeum külső falára.

A kurátor, Cedar Lewisohn két munkán keresztül magyarázta a projekt lényegét : "a párizsi JR képe, ami egy fekete férfit ábrázol, aki úgy tartja a kamerát, mintha puska lenne, arra mutat rá, hogyan fogadjuk és emésztjük meg a képeket." Sixeart színes, képregényt idéző képei pedig "a művész belső világát teszik közszemlére."

A falakon még láthatóak a bolognai Blu, a New York-i művészcsoport, Faile, a Sao Paolo-i Nunca és Os Gemeos munkái. A képeket egyébként olyan alapra kenték fel, hogy azok az augusztus 25-i zárás után könnyedén eltávolíthatóak.

A Tate a graffiti szellemiségéhez illő programmal egészítette ki a kiállítást, és graffitinéző túrákat szervez London utcáin.

A helyiek mindezt valószínűleg teljes közönnyel fogadják majd, miután a múlt hónapban a sztárolt Banksy már szervezett egy graffiti fesztivált, amelyen negyven művész borította be jó pofa képekkel a Waterloo Station környékét. Banksy az épületek ősszegraffitizéséről egyébként azt tartja: "nem rongálja a házakat, hanem éppen hogy javítja azokat."