Üvegpiramist kap a Tate múzeum

2006.07.27. 11:43
Az 1900-ban épült londoni Tate Modern galéria 2012-re új szárnnyal bővül. A piramist formázó, 70 méter magas üvegépület elkészítésére az a svájci Herzog & de Meuron iroda kapott megbízást, amelyik a pekingi olimpiai stadiont és a San Francioscó-i Young Múzeumot is tervezi.

A Temze partján álló múzeum új szárnya a londoni nyári olimpiára, 2012-re készül el, költsége pedig eléri a 165 millió fontot (65,5 milliárd forint) - jelentette be Nicholas Serota, a Tate főigazgatója.

Még 158 millió font hiányzik

A Népszabadság londoni tudósítójának híradása szerint a 11 emeletes, 70 méter magas, szabálytalanul egymásra hajigált dobozokból kialakított piramisszerű szerkezet terveinek elkészítésére a svájci Herzog & de Meuron iroda kapott megbízást. Az ő nevükhöz kötődik a pekingi olimpiai stadion és a San Francis-có-i Young Múzeum terveinek elkészítése is.


Az új szárny látványterve, forrás: Tate Modern

Az elképzelésekből úgy tűnik, az új szárny magasabb lesz, mint a Tate galéria, az eredeti műemlék erőmű kéményének azonban csak kétharmadáig ér fel - írja a napilap. Az igen költséges építkezés finanszírozása egyelőre kérdéses. London főpolgármestere, Ken Livingstone átutalt már hétmillió fontot (2,7 milliárd forint), a többi pénzt a főigazgató magánszponzoroktól várja.

Nicholas Serota azzal magyarázta a múzeum bővítésének szükségességét, hogy az évi 1,8 millió látogatóra tervezett múzeumot 4,1 millióan keresik fel. Vicente Todoli, a Tate Modern igazgatója szerint, előfordul, hogy "az emberek embereket néznek, akik azt figyelik, hogyan néznek más emberek művészeti alkotásokat".