Színházi találkozó Budapesten

2001.11.15. 18:31
Tizenhárom teátrum huszonkét produkciója szerepel az idén a vidéki színházak november 22-től december 6-ig tartó budapesti találkozójának programjában - hangzott el csütörtökön, az előadások többségének helyszínt adó Thália Színházban tartott sajtótájékoztatón.
A vidéki színházak immár harmadik őszi-téli fővárosi seregszemléjének palettáján dráma, színmű, vígjáték, bűnügyi történet, zenés bohózat, illetve mesejáték kapott helyet.

A nyitó napon a debreceni Csokonai Színház társulata Teleki László: Kegyenc című szomorújátékát mutatja be a Tháliában.

A Nagymező utcai teátrumban lesz látható a Portugál című Egressy Zoltán darab, a Szegedi Nemzeti Színház vendégjátékában.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata Shakespeare Szentivánéji álom, a veszprémi Petőfi Színház a Svjek című, Hasek-Burian darabbal színesíti az ajánlatok sorát.

Németh László: Villámfénynél című drámáját a Békés megyei Jókai Színház mutatja be. A kaposvári Csiky Gergely Színház Moliére: Don Juan, valamint Gombrowicz: Operett című művével lép fel. A szolnoki Szigligeti Színház Háy Gyula: Isten, császár, paraszt című előadásával ismerteti meg a budapesti közönséget. A Miskolci Nemzeti Színház művészei Márai Sándor: A kaland című színművét játsszák.

Az egri Gárdonyi Géza Színház a Diótörő című zenés előadása szintén a Thália nagyszínpadán elevenedik meg.

A Soproni Petőfi Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös produkciójaként kerül színre Gaál József A peleskei nótárius című bohózatának zenés változata.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Alex Koenigsmark: Agyő, kedvesem! című zenekari bohózatot játssza. A Kecskeméti Katona József Színház Andersen-Svarc: A király meztelen című vidám családi mesét ajánlja a fővárosi publikum figyelmébe. Az idén a nagyszínpadi produkciók sorát a pécsi teátrum fellépése zárja. A Pécsi Nemzeti Színház a Pillantás a hídról című Arthur Miller drámát játssza a találkozón.

A Thália Új Stúdióban szerepel műsoron az egri teátrum kamara produkciója, Németh László: Görgey (Az áruló) című drámája. A kecskemétiek Carlo Goldoni: Mirandolina, illetve a pécsi együttes Ugo Betti: Bűntény a Kecskeszigeten című darabját játssza.

A Régi Stúdióban tekinthetik meg az érdeklődők szintén az egri színház művészeinek előadásában a Kvartett című Spiró György darabot.

A találkozónak ugyancsak otthont adó Merlin Színházban négy produkció - Federico García Lorca: Vérnász (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház); Brian Friel: Philadelphia, nincs más út! (kaposvári Csiky Gergely Színház); Moliére: Fösvény című vígjátéka (Kecskeméti Katona József Színház) - lesz műsoron. Ugyancsak a Merlinben játsszák a szolnoki színház művészei az Álomszonáta című darabot. Színpadra írta és rendezte - Andersen, Hoffmann, Bergman és Strindberg motívumok felhasználásával - Réczei Tamás.