Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Budapestre is bevonulnak a műanyag tehenek

2006.01.04. 15:50
A világ eddig több mint harminc világvárosa után idén Budapest utcáit is ellepik az álló, fekvő vagy legelő színes műanyag tehenek, melyeket év végén jótékony célra elárvereznek majd.

A világ számos nagyvárosa után Budapesten is lesz tehénparádé, azaz Cowparade. A pályázat nyitott, a feladat annyi, hogy műanyag teheneket kell feldíszíteni, ezeket aztán elárverezik és a befolyt bevételt jótékonysági célokra fordítják.


Ilyenek voltak Brüsszelben. Kattintson.

A világ eddig több mint harminc világvárosában rendeztek köztéri kiállításokat tehénszobrokból. 1998-ban Zürich volt az első, később csatlakozott hozzá többek között Chicago, New York, Manchester, Houston, Brüsszel, Stockholm, Prága, Varsó, Moszkva, London és Dublin. Mindenütt komoly közönségsiker fogadta az ötletet. A világ nagyvárosaiban a legnevesebb médiumok kísérték figyelemmel a tehenek felállítását és sorsát.

Dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, a fővárosi önkormányzat támogatja a tervet. Az elkövetkező hónapokban a konkrét helyszínek megvizsgálása, engedélyeztetése folyik majd.

Tíz százalék durva rongálás

A budapesti Cowparade kiállítás megvalósítására már kísérletet tett egy társaság 2002-ben és 2003-ban is. Akkor még tapasztalható volt némi ellenállás a hivatásos művészek részéről, de mára ezek az akadályok elhárultak. A Cowparade licensz tulajdonosa a MUÚ Art Kft, a projekt lebonyolítását a FOCUS Brand Activation nevű vállalkozás végzi. Az összköltségvetés 200 millió forint körül lesz - közölte a kivitelezők és a szervezők egyik vezetője - mely összeg jelentős részét szponzorok biztosítják.

Csikós Gergely, a projekt főszervezője elmondta: attól is függ, hogy végül hány tehén lesz látható Budapest terein, utcáin, hogy az alkotók hány szponzort találnak erre a célra, valamint hogy hol és hány szobor felállítását engedélyezi a Fővárosi Önkormányzat. Egy-egy tehén elkészítése várhatóan 1,5 millió forintból oldható meg, a köztereken 300 kilós betontalapzatokba rögzített műalkotásokra rendszeres felügyelettel vigyáznak majd. A nemzetközi tapasztalatok szerint a teheneknek körülbelül tíz százalékát rongálják meg durván, 30-40 százalékát festik le vagy törnek le belőlük egy-egy darabot. Ez utóbbi rongálásokat időről időre kijavítják majd, mondta Csikós Gergely.

Álló, fekvő, legelő

A kiállításhoz társrendezvények és érdekes produkciók kapcsolódnak majd. A köztéri tárlat végén a műveket kicsit rendbehozzák, és aztán árverezik el. Az árverést november 2-án tartják majd a Kieselbach Galériában. Az eddigi árverési rekordot egy monacói tehén tartja, 65 ezer euróval. A Cowparade Budapestből befolyt bevételek a Mosolyország Alapítványt és a Bátor Tábor Alapítványt támogatja majd, utóbbi tábor a beteg gyermekek üdülését szolgálja.

A Cowparade zsűrijében részt vesz majd Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója is. A tervek január 31-ig küldhetők be, a tehén lehet álló, fekvő és legelő is. Ha a zsűri elfogadta a tervet, az immár szponzorra talált pályázat benyújtója megalkothatja a tehenet, amihez a műtermet a szervező bizottság biztosítja. A pályázati anyag a Cowparade.hu honlapról tölthető le. A Cowparade.com honlapon több ezer eddigi külföldi tehénszobor is megtekinthető.

Ugyancsak 2006-ban rendez tehénparádét többek között Lisszabon, Párizs, Boston, Denver, Mexico City és Buenos Aires is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.