Budapestre is bevonulnak a műanyag tehenek

2006.01.04. 15:50
A világ eddig több mint harminc világvárosa után idén Budapest utcáit is ellepik az álló, fekvő vagy legelő színes műanyag tehenek, melyeket év végén jótékony célra elárvereznek majd.

A világ számos nagyvárosa után Budapesten is lesz tehénparádé, azaz Cowparade. A pályázat nyitott, a feladat annyi, hogy műanyag teheneket kell feldíszíteni, ezeket aztán elárverezik és a befolyt bevételt jótékonysági célokra fordítják.


Ilyenek voltak Brüsszelben. Kattintson.

A világ eddig több mint harminc világvárosában rendeztek köztéri kiállításokat tehénszobrokból. 1998-ban Zürich volt az első, később csatlakozott hozzá többek között Chicago, New York, Manchester, Houston, Brüsszel, Stockholm, Prága, Varsó, Moszkva, London és Dublin. Mindenütt komoly közönségsiker fogadta az ötletet. A világ nagyvárosaiban a legnevesebb médiumok kísérték figyelemmel a tehenek felállítását és sorsát.

Dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, a fővárosi önkormányzat támogatja a tervet. Az elkövetkező hónapokban a konkrét helyszínek megvizsgálása, engedélyeztetése folyik majd.

Tíz százalék durva rongálás

A budapesti Cowparade kiállítás megvalósítására már kísérletet tett egy társaság 2002-ben és 2003-ban is. Akkor még tapasztalható volt némi ellenállás a hivatásos művészek részéről, de mára ezek az akadályok elhárultak. A Cowparade licensz tulajdonosa a MUÚ Art Kft, a projekt lebonyolítását a FOCUS Brand Activation nevű vállalkozás végzi. Az összköltségvetés 200 millió forint körül lesz - közölte a kivitelezők és a szervezők egyik vezetője - mely összeg jelentős részét szponzorok biztosítják.

Csikós Gergely, a projekt főszervezője elmondta: attól is függ, hogy végül hány tehén lesz látható Budapest terein, utcáin, hogy az alkotók hány szponzort találnak erre a célra, valamint hogy hol és hány szobor felállítását engedélyezi a Fővárosi Önkormányzat. Egy-egy tehén elkészítése várhatóan 1,5 millió forintból oldható meg, a köztereken 300 kilós betontalapzatokba rögzített műalkotásokra rendszeres felügyelettel vigyáznak majd. A nemzetközi tapasztalatok szerint a teheneknek körülbelül tíz százalékát rongálják meg durván, 30-40 százalékát festik le vagy törnek le belőlük egy-egy darabot. Ez utóbbi rongálásokat időről időre kijavítják majd, mondta Csikós Gergely.

Álló, fekvő, legelő

A kiállításhoz társrendezvények és érdekes produkciók kapcsolódnak majd. A köztéri tárlat végén a műveket kicsit rendbehozzák, és aztán árverezik el. Az árverést november 2-án tartják majd a Kieselbach Galériában. Az eddigi árverési rekordot egy monacói tehén tartja, 65 ezer euróval. A Cowparade Budapestből befolyt bevételek a Mosolyország Alapítványt és a Bátor Tábor Alapítványt támogatja majd, utóbbi tábor a beteg gyermekek üdülését szolgálja.

A Cowparade zsűrijében részt vesz majd Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója is. A tervek január 31-ig küldhetők be, a tehén lehet álló, fekvő és legelő is. Ha a zsűri elfogadta a tervet, az immár szponzorra talált pályázat benyújtója megalkothatja a tehenet, amihez a műtermet a szervező bizottság biztosítja. A pályázati anyag a Cowparade.hu honlapról tölthető le. A Cowparade.com honlapon több ezer eddigi külföldi tehénszobor is megtekinthető.

Ugyancsak 2006-ban rendez tehénparádét többek között Lisszabon, Párizs, Boston, Denver, Mexico City és Buenos Aires is.