Emánuel
4 °C
12 °C

Ötzitől Angelina Jolie-ig

2006.04.06. 16:13
A tetoválás történetéről látható kiállítás Bécsben a természettörténeti múzeumban (Naturhistorisches Museum). Az augusztus 6-ig nyitva tartó tárlat az ősi szokás történetét, hagyományait mutatja be.

A bécsi kiállítás Ötzi korától mutatja be a tetoválás történetét és jelentőségét.

Tabu, kényszer, divat

A testfelületi művészetet tabuk és tabuszegések egyaránt jellemezték a történelemben, a divatidőszakok és évtizedekig tartó tiltások korai váltogatták egymást.

A tetoválást a keresztény középkorban tiltották, majd újjászületett, és a XIX. században virágkorát élte. A hatvanas években a tetoválás az egyéni szabadság és az önmegvalósítás kifejező eszközévé vált. A tetoválás lázadássá vált és népszerű napjainkban is. Számos sztár visel a testén rajzokat, feliratokat, köztük Angelina Jolie és David Beckham is.

Egyes korokban elterjedt volt, hogy a tetoválás erőszakkal, az illető akarata ellenére került az illető bőrére. Az ókorban például a rómaiak fogságukba került ellenséges harcosokat, rabszolgákat jelöltek meg így, a XX. században pedig a náci Harmadik Birodalom kényszerített embereket arra, hogy az "azonosíthatóság" végett ilyen megalázó megkülönböztető jelzéseket, számokat viseljenek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.