Tibi bácsi az APEH-et is elintézi

2007.09.21. 17:10
"Először is örülök, hogy itt vagytok, mert az Indexszel hosszú-hosszú kapcsolatom van, hol jobb, hol rosszabb. De úgy érzem, hogy ebben az évben egész nyárom a Velvet celeblistáján az első tízben voltam, és ez gondolom meghatározza. Arra nem vagyok büszke, hogy szorosan Kelemen Anna és Győzike mögött foglalok helyet, de hát ugye ez ilyen." Interjú a nemrég államilag kitüntetett Dévényi Tiborral.
Fotók: Huszti István

Honnan jött ez a kifejezés, hogy Tibi bácsi elintézi? Látható a műsor még valahol? Milyen formában?

Amikor elkezdtek Tibi bácsizni, körülbelül 8 évvel ezelőtt egy Vágó-műsorban, a Nekem 80-ban, és kiderült, hogy a Marsi Anikó meg a Pokrivtsák Mónika is írt nekem levelet, mikor gyerek volt, rajtam maradt a Tibi bácsi. Amikor a Három kívánság megszűnt 2001-ben a Magyar Televízióban, gondoltam, hogy egy olyat kéne csinálni, ami nosztalgia, de nem ugyanaz. És akkor így jött a Tibi bácsi elintézi című műsor, ami jelenleg a Story TV-n fut. Ebben két sztárral beszélgetek, és a hozzájuk írt levelek alapján hívom be őket. Ha valaki azt kéri, hogy az Udvaros Dorottyával evezhessen, akkor megkérem az Udvaros Dorottyát, hogy teljesítse ennek a levélírónak a kérését. Cserébe én is teljesítem az övét. Gyakorlatilag négy kívánság egy talkshow keretében.

Nemrég pert nyert az MTV ellen, a Három kívánság című műsor összes joga átkerült önhöz. Miért nem inkább a jól bejáratott néven folytatja tovább a műsorozást?

Mert közben rájöttem, hogy a Három kívánság húsz évig nagyon szép volt, és ott, ahol a legszebb, ott kell abbahagyni. Még egyszer nem akarom a Három kívánságot elővenni. Megváltozott a világ, változtak a körülmények, megváltoztak a gyerekek. Másfél hónapig össze voltam zárva a Vásott kölykök című valóságshow forgatásán gyerekekkel, azalatt megismertem őket. 1200 kívánságot teljesítettem, 79 világsztár lépet fel a műsorban, Maradonától kezdve David Hasselhoffon keresztül John Travoltán át az amerikai elnökig, Szilvia királynővel. Tényleg olyan nevek, hogy. 21 országba teljesítettem kívánságot, de ennek itt vége, Tibi bácsi most másképp működik.

Hogyhogy már nem olyanok a gyerekek, mint régen?

Ahogy mesevilágban a Hófehérke és a hét törpe már nem hinném, hogy olyan nagyon lenyűgözné a gyereket, ugyanúgy már azok a dolgok sem, amiket akkor teljesítettem. Tehát külföldre kijutni egy gyereknek akkor csúcs volt. Ma azt mondja, hogy apukámmal tegnap jöttem a Bahamákról. A nagy-nagy vágyak azok eltűntek. A másik, hogy mióta EU-sok vagyunk, benne vagyunk a nagy csapatban, azóta már nem az van, mint régen, a vasfüggöny túloldalára mindenki szívesen jött. Nem lenézően, hanem elnézően fogadták ezeket a kéréseket. Ma már azt mondják, hogy persze, lehet találkozni, 30 000 dollár lesz. Így változott a világ.

Miért pont pontos labda?

Akkoriban még autodidakta módon csináltam a televíziózást, nem tudtam, hogy hogyan működik a kereskedelmi televíziózás, mert ugye nem volt olyan. Azt tudtam, hogy a gyerekeknek a négyórás felvételen a negyedik órában is ugyanúgy kell tapsolniuk, mint az elsőben. Gondolkoztam, hogy akkor ezt hogyan érjem el, és akkor találtam pöttyös labdákat. Kitettem labdákat, egy-egybe volt pont téve. Aki a legjobban tapsolt, dobtam ki labdát, és ha talált pontot, akkor kérhetett egy videoklipet a műsortól. Még a negyedik órában is mikor mentem a kosár felé, úgy üvöltött mindenki, és az operatőröknek ez nagyon jó volt.

Ma már nem is pontos, hanem pöttyös a labda?

Mára a pontos labdából mára az maradt, hogy dedikálva dobálom a diszkóban, egy este tizenkettőt dobok ki. Mert akkor már devalválódik, ha többet dob ki az ember. Hát pöttyös labda. De most olvastam az interneten, hogy az ereklyelistán a második helyen áll.

Megszámolta már, hogy eddig összesen hány pöttyös labdát szórt már szét?

Hát utoljára a legtöbbet most az EFOTT-on dobtam szét, itt volt egy Tibi bácsi retró sátor, mind a négy nap. Nem hittem, hogy egy fiatalos fesztiválon minden este meg tudok tölteni egy sátrat. Ott többet kellett kidobni, négy nap alatt körülbelül kétszáz labdát dobáltam ki. Mióta van ez a comeback a retróval az elmúlt években, 3-4000 labdát dobtam ki.

Lehet tudni olyan szakmai titkokat, hogy hol szerzi be a labdáit?

Nagyker áron adja egy mogyoródi labdagyár. Már üzleti vonalon kezdünk menni, például az EFOTT-osok rányomatták, hogy EFOTT. Lehet, hogy most én is keresek valakit, aki megszponzorálja a pontos labdákat. Például rá lehetne írni, hogy Index.hu.

Hahaha. És ez a retródiszkózás tölti most ki az életét?

Három munkát csinálok most egyszerre. Van a diszkó, aztán a Story TV-nél vagyok szerkesztő, és a Calypso rádió kreatív igazgatója, illetve műsorvezetője vagyok. Ezen kívül most kértek fel egy meselemez elkészítésére, meg mindenfajta nagy jótékonysági megmozdulásban igyekszem részt venni.

Hogyan jótékonykodik?

A Három kívánság alapítvány tizennégy éves, és amikor jöttek azok a kívánságok, amik nem szórakoztatóak voltak, hanem hogy „Tibi bácsi, fizesse be a napközit, mert éhezünk”, akkor úgy döntöttem, csinálok egy alapítványt. Ezeket a kívánságokat képernyőn kívül próbálom teljesíteni.

Milyen jellegű kívánságok vannak?

Amikor ment a műsor, többmillió forintot osztottunk ki, csináltunk egy inkubátorturnét. Körülbelül kilenc inkubátort sikerült átadni az országban, mondták az egyikről, hogy valami 3700 ember életét mentette meg, és rá van írva, hogy Három kívánság. De ezt csak azért csinálom, hogy december 24-én úgy tudjak belenézni a tükörbe, hogy nem csak bohóckodtam az egész évben.

Honnan érkeznek ide adományok?

Kihasználva a műsor és saját népszerűségemet, mindig egy azonos körzetben gyűjtjük össze a pénzt. Ha a debreceni kórháznak akarunk adni pénzt, akkor a Debrecen környéki vállalkozókat szerezzük be. Tibi bácsi elintézi. Tehát elintéztem, hogy a Medicor gyártási áron adja oda a gépet, elintéztem, hogy az APEH nem számol áfát. Tehát csomó dolgot.

Hogyan kell elintézni, hogy ne kelljen áfát fizetni?

Úgy lehet, hogy méltányosság is van. Mert borzalmasan igazságtalannak tartom, hogy egy kórház azért nem fogad el adományt, mert be kell nekik utána fizetni a 370 000 forint áfát. Igazságtalannak tartom, és akkor volt egy ilyen méltányossági alapon, amibe a közszféra, az APEH adott engedélyt erre. De hát azt hiszem, ez a legtermészetesebb dolog. De azt hiszem, hogy ezt inkább ne írjuk bele, mert ezek ilyen emberi dolgok, hogy ott akkor azt mondta egy osztályvezető, hogy mehet.

Igen, tudjuk, hogy mennek a dolgok.

Csak azért nem kéne leírni, mert nehogy aztán ne tudjak átadni több ajándékot.

Mennyi fellépése van?

Átlagban heti három fellépésem van, péntek, szombat, és hét közben tartják az egyetemisták a bulijaikat. Kétórás retróprogramot csinálok. Úgy vagyok, mint ma a többi népszerű ember, akik járják az országot.

Milyen bulik ezek? Ki a közönség?

Diszkó. Mint a DJ Sterbinszky vagy akárki. Mindig azt mondom, hogy két éve két szóval mindent el lehet adni, ez a két szó a retró meg a wellness. Ez a divat. A nosztalgiadiszkó nem kellett senkinek. De a retró mindenhol divatos.

Önnek mit jelent a retró?

A régi nagy nóták utáni nosztalgia. Hat évig ez a tuc-tuc zene uralta a diszkókat. Ugye ezek mind kizárták az ismerkedési lehetőséget, mert talán senki nem gondolt rá, hogy hat év alatt nem volt lassú szám a diszkóban. Hát úgy táncolni nem lehet, hogy nincs lassú szám. Olyan a világon nincsen! A retró visszahozta ezeket.

Milyen zenéket játszik a bulikon?

Én inkább a 70-es, 80-as évekből válogatok. Főleg olyan zenekarokat, akiket én élőben is konferáltam. Modern Talking, Boney-M, Village People, Saragosa Band. Ezekkel én személyes kapcsolatban voltam.

Mi volt a 2007-es nyár slágere?

A Pocsolyába léptem című Takács-dalt mondanám magyarok közül, óriási sikere van a mai napig. Én diszkó-összeállításokat nyomok, mondjuk lenyomom az UFO-tól a „Nyár van”-t, és közben zuhog kint az eső, és erre rákeverem a Pocsolyába léptemet. Külföldiek közül pedig a régi olasz dalok mai feldolgozását, tehát a Gipsy Kingstől a Voláré, a Gibson Brotherstől a Készerá. Közben tudnak táncolni, meg tapsolni.

Mivel lehet mostanában a legjobban felajzani a fiatalokat a diszkóban?

Gyakorlatilag ezekkel a régi dallamos zenékkel, amiknek van egy jó alapjuk, tehát a lüktetés megvan bennük. A két órámat végig tapsolja a közönség, azt tudom mondani, hogy diszkókoncertet csinálok. Tegnap Nyíregyházán voltam, több ezren álltak a színpad előtt délután, és ott is végig tapsolták az egészet, Robbie Williams-effektus volt, nem tudom, ezt minek köszönhetem. Azért is vállaltam ezt az interjút, mert most ilyen megfejtős hangulatban vagyok, hogy mi-nek-kö-szön-he-tem, hogy ez van. Egyszerűen nem térek napirendre.

Mit gondol, az augusztus 20-án kapott kitüntetést, azt minek köszönheti? Mivel indokolták?

A kitüntetést azt adják. Hogy miért kapja az ember, azt abszolút nem tudom megmondani. Egyszer jött egy posta, hogy értesítenek, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét megkapom. Az indoklás az volt, rajta van a papíron, hogy „sok évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő műsorvezetéséért”. A köztársasági elnök írta alá. Tehát nem igaz, hogy indoklás nélkül kaptam.

És mit érzett, mikor megkapta a levelet?

Nagyon boldog voltam. Úristen, mondom, ijedtemben a levélszekrényben felejtettem a kulcsot, nem tudtam bemenni a lakásba. Aztán kicsit meg is könnyeztem, nem gondoltam volna, hogy ezért a munkáért egyszer állami kitüntetést kap az ember. De aztán amikor elkezdtem nézegetni, hogy tényleg, 1965-ben megnyertem a Ki-mit-tud?-ot, és azóta én voltam az Illés-Metro-Omega állandó műsorvezetője, az első három DJ Cintula-B. Tóth-Dévényi volt, a Három kívánság húsz évig ment, 2000-ben a BBC szerint Európa legjobb gyerekműsora volt, mondom, akkor lehet, hogy meg is érdemlem.

Ön az első DJ, aki állami kitüntetést kapott. Ön melyik DJ-nek adna legközelebb állami kitüntetést?

Nézze, az Illés, az Omega megkapták a Kossuth-díjat. Mi annak idején hosszú hajúak voltunk, és a megtűrt kategóriába tartoztunk. Örültünk, ha lakáskedvezményt kaptunk a tanácsnál. Ahogy felnőtt egy generáció, akiket mi szórakoztattunk, azok most kerültek olyan pozícióba, hogy díjat tudnak adni. A popzenének az elismerése, úgy gondolom, nagyon-nagyon jó dolog. Szóval ha engem kérdez, kinek adnék, a Cintulának meg a B. Tóthnak.

Mivel jár az a kitüntetés, amit kapott?

Nem jár hozzá pénz, csak három kitűző.

Tart még a harca az internetezőkkel?

Régen, ha valami nagyon rosszat írtak rólam, akkor nagyon elkeseredtem, meg minden. De mindenki érzékeny. Az utolsó nagy elkeseredésem az internetezőkkel való harcom, ez a bizonyos sunyi alakok. De ebben bebizonyosodott, hogy száz százalékig igazam volt. Nálatok is voltam, az Origónál is, mindenhova meghívtak, elmondtam, hogy azt mondtam, sunyi alakoknak tartom az internetezőket, akik névtelenül trágárságokat írnak. Ezt a mai napig is fenntartom.

Ön szokott internetezni?

Igen, sokat. A rádiónál muszáj. De nagyon jó, egy másik világ. Most biztos elkerülhetetlen lesz kérdezni a magánéletemről is, ugye... Nincs kérdés?

Nincs.

Szóval a fórumban írták, hogy Tibi bácsi középiskolás lányokkal jár. Na mondom, innen már csak egy ugrás a pedofil, érted, megnézem a fórumot. Kiderült, hogy azt írták, tudunk egy középiskolás lányt, akivel járt Dévényi Tibor, a hölgy ma 56 éves. Lehozzák az első felét. Ma már csak mosolygok ezen, mert ez a lelke ennek az egész bulvárnak. Az ilyenekért nem izgatom magam.

Az Indexet vagy az Origót favorizálja?

Minden látszat ellenére nagyon jóban vagyok a Tóta W. Árpáddal. Mert miután megismerkedtünk, kiderült, hogy egy csomó közös dolog van bennünk, és azóta az Árpád tényleg nem is ír olyanokat. Biztos meg van a véleménye, mert kemény gyerek, és ebben nem változik meg, de azóta például minden karácsonykor írunk egymásnak. Az Uj Péterrel is együtt zsűriztem a Dalnokok Ligájában, egymás mellett ültünk, szóval.

Szokta olvasni Tóta W.-t?

Igen, szoktam, mert én nagyon szeretem a stílusát, még ha rajtam csattan is. Egyszóval én Index vagyok. A kritikát elviselem, a sértegetést nem.

Munkán kívül milyen zenét hallgat?

Én Bartók Rádiót hallgatok hazafelé a kocsiban. Mert annyi popzenével foglalkoztam az utóbbi időben, hogy ebbe teljesen belezavarodok. De például a Bruce Springsteennek a dublini lemezét azt szívesen meghallgatom többször is.

Lemezlovasként mit gondol a progresszivitásról a zenében?

Tulajdonképpen nagyon nehéz, mert a tuti retrósikereket nem lehet lecserélni a repertoáromból, mert az azért retrósiker, mert retrósiker.

Nyomon követi, hogy mi zajlik mostanában a zenei életben? Milyen új zenék vannak?

Természetesen, hiszen a Calypsóban találkozom fiatal kollégákkal, és a huszonegy éves fiam is diszkózik. Dévényi Dani. Elég jó neve van már a didzsi- és a diákvilágban. Legnagyobb örömöm volt, mikor az egyik gólyabálon ő fönt játszotta a maga kis tuc-tuc zenéjét, én meg lent játszottam.

A fia milyen zenéket játszik?

Ezeket a mai, modern tuc-tuct, én így hívom, a legdivatosabb zenéket.

Akkor azért annyira nem követheti nyomon, mert technozene már bőven a nyolcvanas évek óta létezik, és azóta rengeteg irányzat kialakult már.

Igen, annyira nem követem.

Jól megfizetik a fellépéseit?

Csak átlagot tudok mondani, ebben a kategóriában van a Csepregi meg a Fenyő is, olyan 100-200 ezer körül van egy fellépés. Ez ma a normális összeg ismert emberek körében.

Melyik a legjobb diszkó a városban?

Kétfajta diszkó van. Vannak ezek monstre diszkók, a Studio, a Dokk, ahol ugye több ezren vannak, ez a tömegvonzásra épül. Aztán vannak a kisebb klubok, ahova a törzsközönség miatt jár oda az ember. Úgy hallottam, most a Rió nagyon népszerű ilyen hely.

Milyen a kábítószerhelyzet mostanában a diszkóban?

Pont két hete csináltam a rádióban ilyen körkapcsolást, hogy meghívtam a Spigiboyt, beszéltem a Csernussal. A klubvezetők azt mondják, hogy stagnál, és inkább kevesebb az érzés. A Csernus azt mondja, hogy növekszik. De egy biztos, a retróban biztos, hogy minimális van. Miután lassú szám van, egy fölpörgetett gyerek nem hiszem, hogy tudna lassúzni. Azt nem tudom megítélni, hogyha több ezren vannak, van-e köztük 2-3 belőtt ember. A mi időnkben az volt a szenzációs, hogy nem volt AIDS meg kábítószer. Két üveg kőbányai marihuána, egy Lánchíd brandy. Jól berúgtak. A szex része is zavar engem a dolognak. Régen az volt, hogy 8-kor elkezdődött a buli, és akik jóban lettek, azok elmentek házibuliba, kis ez az, kapcsolat. Most meg nem tudnak kiépíteni kapcsolatot, mert tart egy buli reggel ötig, és akkor utána hova mennek? Még mindig tolódik, egytől háromig van a csúcs, amikor tényleg minden pörög.

Igaz az, hogy önnek volt a legtöbb csaja?

Ez is egy kis ferdítés. Az úgy volt, hogy régen a Danubiuson volt egy éjjeli beszélgetős műsor, öreg rockerek jöttek össze. Az volt a téma, hogy ki volt a legnagyobb csajozó. Mondták, hogy a Dévényi Kuci, nekem ez volt a becenevem. De ez furcsa helyzet volt, mert én voltam az Illés-Metro-Omega műsorvezetője. Ők megközelíthetetlen sztárok voltak, de engem meg mindenki elért, jobban kapcsolatban voltam a közönséggel, mint a nagy sztárok. Ráadásul negyven éves koromig agglegény voltam.

Megszámolta már, hogy hány nő volt az életében?

Hát, nem vagyok egy Komár Laci, hogy azt mondjam, hogy nyolcszáz.

Optimista embernek tűnik. Hogyan látja ezt az országot egy optimista?

Volt egy mondás az előző rendszerben, hogy mi kelet Svájca vagyunk, és az a rohadtság, hogy lehetnénk nyugat Svájca is, ha az emberek nem húznának szét. Egy barátom mondta, hogy ezt az országot az irigység tartja össze. Én egy nagyon nagy koalícióban bíznék optimistaként, amiben mindenki beletenne apait-anyait, csináljuk úgy, hogy marha jó legyen ennek az országnak. Nekünk mindig kellett egy hely, ahova rohangálhatunk, nem értem, miért nem tudjuk magunktól megcsinálni. Ha mindenki szeretné egymást, csak egy picit, akkor nem lenne gond.

Önt 2002-ben tanácsadónak nevezték ki a sportminisztériumban. Akar még politizálni?

2002-ben volt egy kampány. Medgyessy megkért, hogy legyek a kampánynak a műsorvezetője. Ebben nem látok semmit, nem három politikussal mentem, és mondtam, hogy „nyissuk ki a zászlót!”, hanem egy esztrádműsort konferáltam, aminek a végén a Medgyessy megjelent. De 1998-ban délelőtt az MDF-nek, délután a Fidesznek, este az MSZP-nek konferáltam. Senki meg nem kérdezte akkor, hogy miért. Viszont 2002-ben olyan élessé vált a dolog, hogy aki ott lépett fel, az Eperjes például az Fidesz, a Pécsi Ildikó az MSZP, a Darvas meg SZDSZ. Hát ilyen művészeket nem lehet megosztani. Egy műsorvezetőnek az a dolga, hogy műsort vezessen, mindegy, hogy jobbra vagy balra. Emlékszem, 1993-ban fellépett a Három kívánságban a Fidesz focicsapata. Ezeket a srácokat mindenki kérte. Ugye a kiscsajoknak tetszett a fülbevalós Deutsch Tamás, de mivel őket kérték, és nem az öregeket, ezt a kívánságot teljesítettem.

A 2002-es kampány után azért mégis csak felajánlottak magának az MSZP-től egy tanácsadói posztot a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban.

Azt akkor rögtön felajánlották. Természetesen, ha egy kampányban részt veszel, és az az oldal győz, akkor logikus, hogy az ottani emberek közül keresnek. Ugye nem fogom felvenni az ellenségemet, ha én győzök valahol. Arra gondoltam, hogy pont akkor volt, hogy én csináltam Európa legjobb gyerekműsorát, és ugye a GYISM-ben ajánlottak fel munkát. Ha arra kértek volna, hogy a hadügyminisztériumban a Grippenek felügyeletét vállaljam el, akkor nemet mondok, de hát egy gyerekminisztériumban tanácsadónak, miért ne vállalnám el. De ki se lehetett mondani, mert egy perc után rám ugrottak. Ugyanúgy, mint a Havas is csak egy napig volt államtitkár. Ez azt bizonyítja, hogy a közéleti szereplők ne vállaljanak politikai szerepet.

Hogyan tartja magát karban?

Erre van egy kis történetem. Annak idején konferáltam Latabár Kálmánt és Feleki Kamillt. Egyszer mentünk fellépni Mátészalkára, és jött a nyolcvan éves Kamill bácsi a fellépőruhájával. Kérdeztem tőle, miért csinálja még mindig, meleg van, nem tesz jót. „Tibikém, szeretem, szeretem” – mondta. Ha én ezt most befejezném, hatvan évesen, akkor két hét múlva egy dzsörzénadrágos, barna szandálos pali lennék, aki nejlonszatyorral csirkenyakért megy a Lehel piacra. Ezt nem akarom, akkor inkább pörgök. Két variáció van, vagy a régi dicsőségen ülök, és erről beszélek, vagy felveszem a kihívást. Ebben benne van a bulvársajtó is. De például nekem most az a legnagyobb örömöm, hogy egy héten belül megjelenek a nyugdíjasmagazinban (Korhatár), amiben a hónap embere én vagyok, és az Indexben. Csinálják utánam!

Önnek mi a kívánsága?

Szeretnék egy igazi nagy retróklubot Budapesten.