Piroska
-12 °C
-2 °C

A dalai láma kitünteti Tintint

2006.06.01. 13:57
Kapcsolódó cikkek (1)
A belga Tintin az első képregényhős a világon, akit kitüntet egy vallási vezető. A Fény Igazsága díjat a figura alkotójáról elnevezett Hergé alapítvány kapja, adta hírül a Times.

A Fény Igazsága díjat azok a személyek és szervezetek kapják, akik sokat tettek a Tibeti kultúra megismertetéséért nyugaton. Hergé Tintin Tibetben című műve 1959-ben jelent meg, és a visszaemlékezések szerint a képregényrajzoló egyik kedvenc epizódja volt.


Tintin Tibetben

"Nagyon sok embernek a Tintin Tibetben volt az első találkozás Tibettel, a nép kultúrájával és csodálatos természeti adottságaival. A megjelenés óta generációk olvasták ezt a képregényt" - mondta el Simon van Melick, a Nemzetközi Tibetet Segítő Társaság képviselője.

"Nagyon hatásos mű. Remek közvetítő a fiatalabb generációk felé, hogy megismerhessék belőle népünk gazdag kultúráját" - nyilatkozta Tempa Tsering, a Dalai Láma szóvívője.

A képregényben Tintin, a fiatal riporter és hűséges társai, Snowy a kutya, valamint hetvenkedő barátja, Haddock kapitány a tibeti hegyek közé keveredik, hogy megtalálják Changot, Tintin eltűnt kínai barátját.

Pont egy kínait

"Amikor kisfiúként először olvastam a képregényt, még nem értettem a beleszőtt iróniát: pont Tibetben, pont egy kínait keres" - mondta van Melick. A kínai hadsereg 1959-ben rohanta le Tibetet. Az ország spirituális vezetője, a Dalai Láma Indiába menekült, ahol Dharamshalaban alakította meg ideiglenes kormányát. Azóta is száműzetésben él.

A díjazott Hergé Alapítványt 1986-ban hozták létre, hogy gondozza a képregényrajzoló életművét. 2001-ben az Alapítvány tiltakozásának hatására vonták ki a kínai boltokból a most díjazott képregény Tintin Kínai Tibetben című mutációját.

Geroge Rémi - művésznevén Hergé - belga képregényrajzoló 1929-ben találta ki Tintin figuráját. Eddig összesen 120 millió példányban, negyvenöt nyelven adták ki a figura kalandjait. Tintin figurája azóta rajzfilmben és rádiójátékban is megjelent.

A Dalai Láma a díjat a héten adja át az alapítvány képviselőjének, kilenc napos brüsszeli látogatása idején.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.