Budapesten a Szürke szemű férfi

2006.06.01. 10:58
Teljes titokban kedden érkezett Budapestre a firenzei Pitti-palotából Tiziano: Szürke szemű férfi képmása című alkotása, amely másfél hónapig a Szépművészeti Múzeumban nézhető meg.

Ez a festmény a legértékesebb alkotás, amely valaha Magyarországon volt - nyilatkozta Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója a Blikknek. A képre 13 milliárd forintos biztosítást kötöttek, és a kiállítás alatt egy fegyveres őr fog vigyázni rá. Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályának munkatársa szerint a kép valós értékét csak a piac tudná megmondani, de a 13 milliárd forintos biztosítási összeg valószínűleg közel áll hozzá.

Különleges védelem alatt áll


Forrás: www.historia-del-arte.net

A titokzatos férfi című, július 16-ig tartó kamarakiállítás összesen tíz festménnyel mutatja be, hogy több mint 450 éve milyen fordulatot vitt végbe Tiziano a portréfestésben. A másik kilenc képmás - az olasz reneszánsz más XVI. századi mestereinek alkotásai - a 100 éves születésnapját ünneplő Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből való.

A képet - amelyet nagyon ritkán szoktak kölcsönadni - egy Olaszországban élő magyar művészettörténész professzor személyes közbenjárásának köszönhetően kapta kölcsön a magyar múzeum. A festményt kedden a legnagyobb titoktartás és három fegyveres őr kísérete mellett duplafalú dobozban hozták, amelyeknek a merevítőin speciális habszivacs van, ezek védték a rázkódástól - tudta meg az MTI.

Az alkotás Budapestre szállítása több mint ötmillió forintba került. Speciális technikát igényel a portré kiállítása is: a festmény és a keret együtt csaknem 170 kilogramm, ezért tartóelemeket használnak, a kép alját pedig panelekre állítják, ezek nélkül ugyanis, valószínűleg kiszakadna a falból. A képet a legbelső teremben állítják ki, üvegbura és kordon védi a látogatóktól.

Ki ez a férfi?

Az 1540-45-ben készült alkotás különlegessége, hogy modelljének kilétét homály fedi. Noha a hanyag, magabiztos eleganciával a néző elé állított férfi személyéről az elmúlt évszázadok alatt számos feltételezés született, a rejtély máig megoldatlan maradt. Először a XVII. században említették, amikor a firenzei Medici-gyűjteménybe került - írja a Népszabadság. Akkor úgy gondolták, ő Pietro Aretino író, politikus, Tiziano legjobb barátainak egyike, mivel ő küldte a képet a Medici családnak.

Később, miután egy hiteles Aretino-képpel összehasonlították, ezt kizárták. Azóta volt már Howard norfolki herceg és urbinói jogtudós is. Elegáns fekete ruhájáról, arany-láncáról, római nemeseket idéző haj- és szakállviseletéről, tartásáról ítélve lehet, hogy udvari ember volt. De az is lehet, hogy a reneszánsz művészet neves kutatójának, Rona Goffennek van igaza, aki szerint az ábrázolt személy itt a szó legszorosabb értelmében modell, a korszak számos női portréjához hasonlóan, az ideális szépség megszemélyesítője.