Teréz és a skalpevők

2002.11.20. 08:03
Mi magyarázza az Állítsátok meg Terézanyut illetve az Apám beájulna című regényeket újrahasznosító paródiaregény létezését? Az, hogy eladható. Miért ne vegye meg Ön? Hát ezért.
Zoltán Diána voltaképpen Belinszki Zoltán és Dián Tamás, akik rájöttek, hogy közösen rendkívül rövid idő alatt képesek kitermelni kétszáz oldal szöveget, bármilyen témakörben. Munkásságuk során valószínűleg nagyon sok szükségtelen és értékelhetetlen szöveget termeltek és fognak termelni a jövőben.

Példaként említhetjük a Dakota Bölcsességek című könyvet, amelyet Naid Samat és Jasper Sting néven jegyeztek a szerzők, és amely Orbán Viktor egykori miniszterelnök tréfálkozási próbálkozásai nyomán született, és még a példaképet is alúlmúló bárgyú humorkodásokat tartalmaz.

Foltokban cselekmény
A dolgok működéséből következően valójában nem a bárgyúsággal van a azonban a gond: hiszen pont olyan emberek olvasnak ilyesmit, akiknek a rejtvényfejtés túlzott szellemi megerőltetést jelent. Ráadásul ez egy komoly műfaj, hiszen szabályokkal rendelkezik: semmiképp nem szólhat például értelmes dolgokról, továbbá a szerző kötelezően külföldi nevű (ha nem tud angolul, elég ha fordítva írja le a nevét, az már majdnem olyan). Aki ezért fizet, csakazértis röhög, vagy izgul, de ténylegesen azt teszi.

A Terézapu beájulna annyiban különböztethető meg elődeitől, hogy felküzdötte magát a kortárs neoponyva második vonalába: magyar a név (Zoltán Diána) és van kemény borító (otthonolvasandó és később bomlik le). A szakma valószínűleg óriási áttörésnek érzi, hiszen a sötétség mélyén sikerült szövetséget kötni Torgyán Józseffel, aki hajlandó volt saját bográcsban rottyantott humorával megtámogatni a vásárlók átverését.

A paródiaregényről annyit, hogy nyomokban cselekményt tartalmaz, főként lejárt szavatosságú szóvicceken és nekimentem-az-ajtónak típusú szituációs gegeken alapul, vagyis cseppet sem paródia, hanem az agyölően unalmas kabaré. Jóval egyszerűbben: egyszer sem röhögtem rajta és nem bennem van a hiba.

Nagyon kérem, hogy ha ezt a könyvet látja bárkinél, üsse ki a kezéből. Az untakozás kevésbé káros.

Kiadó: Pallas, Támogatók: RTL Klub, Blikk, Ára: 1690,- Ft