A világ legjobb dobosa lazára veszi

2002.11.12. 18:44
Trilok Gurtu keddi koncertjén a közönségnek, nem a szakmának játszik majd. A világzene indiai guruja tiltakozik a besorolás ellen, de az Asian Dub Foundation szerint ő a király.
Trilok Gurtu, a világ legjobb ütőhangszeresének kikiáltott indiai művész kedden negyedik alkalommal lép fel Magyarországon. Gurtu, aki szólóban, a Crazy Saints és a Glimpse formációkkal is fellépett már nálunk, sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ezúttal tartózkodik a nehezen emészthető témáktól.
"Többször jártam Magyarországon"
Az eddigi, improvizációkra építő anyagokkal szemben a keddi koncert csak a közönséghez szól.

"Nem akarok már zenészeknek játszani" - mondta a laza kézmozdulatokkal gesztikuláló dobkirály."A művészek nem vesznek cd-ket, nem járnak a koncertre sem, csak a vendéglista érdekli őket. For the mass, not for the class" - fogalmazta meg idei programját.

Trilok Gurtu a nevével ellentétben izgalmas dzsesszt játszó Oregon együttes tagjaként lett igazán ismert a nyugati világban. A szitárművészekkel és énekesnőkkel terhelt családból származó Gurtu később L. Shankar, Jan Garbareck és Zakir Hussain kvartettjével koncertezett. Első önálló albumát, az 1988-as Usfretet a londoni elektronikus zenei szcéna, például az Asian Dub Foundation meghatározó munkaként emlegeti.

"Nem vagyok világzenész"
A szaksajtó a zenész kilencvenes évek utáni lemezeitől beszél világzenéről, noha a művész tiltakozott a besorolás ellen. "Nem világzene, amit játszom, mert ahhoz túl dzsesszeses a dolgaim. De nem is dzsessz, mert az meg jellegzetesen amerikai műfaj. Viszont nem is indiai, mert ahhoz nem elég tradicionális." Gurtu szerint munkái egyesítik a három műfajt, és így saját kategóriát alkotnak.

Koncertje előtt elmondta még, hogy bár sok hatás egyesül munkáiban, egy formációjában bolgár zenész is játszik, a magyar népzene nem volt hatással rá, de sokat hallgat Bartókot.

Az idén 51 éves Gurtu úgy tűnik, a teljes huszadik századi zenei kultúrával tisztában van. A kis Trilok klasszikus zenei környezetben nevelkedett, a 60-as évek végén azonban már Beatles-t, a Supremes-t, James Brownt és Jimi Hendrixet hallgat.

"Nem haraptam, csak törtem belőle"
Később John Coltrane munkái révén ismerkedett meg a dzsesszel, a hetvenes évek végétől pedig már olyan világhírű zenészekkel lépett fel, mint Archie Shepp, Philip Catherine, Airto Moreira, Jack DeJohnette, Barre Philips és Jan Garbarek.

Az elmúlt években saját zenekaraira helyezte a hangsúlyt, melyek közül a Crazy Saints és a Glimpse nálunk is fellépett. A keddi koncerten a közönség a The Beat of Love című, nálunk még nem kapható lemezének anyagát adja elő.

Helyszín: Millenáris Teátrum, Bp., Fény utca 20-22.
Időpont: november 12-én este 8 órakor.