Velence víz alá kerül hétfőn

2008.12.01. 13:22
A polgármester már megkérte a lakókat, hogy ha lehet, ne hagyják el otthonukat. A tenger szintje 160 centivel emelkedik meg hétfőn a szokásoshoz képest. A legmagasabb vízszintet 66-ban mérték.

Újra víz alá került hétfőn Velence utcáinak és tereinek nagy része, miután a tenger szintje 160 centiméterrel emelkedik meg a nap közepére a szokásoshoz képest.

000T TRDV445142

Nehéz közlekedni a belvárosban

"Várhatóan harmincéves vízszintrekord dől meg most" - jelezte a helyi árapályfigyelő és -előrejelző intézet. 1977-ben ugyanis 166 centis emelkedést mértek. A város cölöpökre épített részeiben, ezen belül a Szent Márk tér környékén, már délelőtt víz borította az utcákat. Közlekedni máris nagyon nehéz a történelmi belvárosban.

A vízszint emelkedésének oka a kitartó, erős déli szél és a napok óta tartó zord időjárás, a sok eső és hó. Massimo Cacciari velencei polgármester arra kérte a lakosokat és a turistákat, hogy ha nem szükséges, ne hagyják el otthonukat, szálláshelyüket.

A Szent Márk tér 1966-ban

A legmagasabb tengerszintet 66-ban mérték

Legutóbb egy hónappal ezelőtt volt magas vízállás az északolasz városban. A legmagasabb tengerszint 42 éve, 1966. november 4-én sújtotta Velencét: akkor 194 centiméteres magasságban borította el a víz a város utcáit és tereit. Akkor az ország egész területén hatalmas áradások voltak.