Guminők és festőóriások

2006.01.09. 08:50
Bodor Anikó, Josef Váchal, Csernus Tibor és Szöllősi Géza a januári kiállításajánló célkeresztjében.

Bodorok a tér fölött

Számtalan okból kihagyhatatlan a januári kultúrzsizsegésből Bodor Anikó megnyitója. Egyrészt jók a grafikák (ismerjük a művészt), másrészt a Bodor Ádám-rajongók (mi például testületileg azok vagyunk) minden bizonnyal testközelből rajonghatnak a Kárpátok Garcia Márquezéért. Harmadrészt a helyszín ott van a város közepén, így utána még tovább lehet szállni a következő virágra, negyedrészt pedig járt már Ön az Alexandra Panoráma-termében, ahonnan olyan szögből láthatja a Nyugati teret, hogy arra csak nagy mennyiségű vörösbor hirtelen megivásával lehet reagálni?

Alexandra Könyvesház
Budapest, Nyugati tér 7.
Juanuár 10., 17. óra

Nem pogácsa

Nem a felelőtlenül nevetgélő, pezsgőben, pogácsában és csacsogásban utazó megnyitótöltelékek terepe az Óbudai Társaskör Galéria Josef Váchal-vernisszázsa. Kezdve azzal, hogy a művész 37 éve halott, előtte pedig expresszív, nyomasztó-dekoratív grafikákban utazott, az írás mellett. Aki viszont mindenre lő, ami cseh, remekül szórakozhat, mert a megnyitó után lesz beszélgetés művészet- meg irodalomtörténészekkel. A megnyitópia reméljük sör lesz, hozzá némi sült hús meg káposzta, de ha nem, a felelősséget nem vállaljuk. Óbudai Társaskör Galéria
Budapest, III: Kiskorona utca 7.
Január 10., 17 óra 30

Mindenkinek, aki szereti

#alt#
Csernus Tibor
Döntse el Ön, hogy Csernus Tibor valóban a legnagyobb magyar festő, vagy pedig csak ügyes kezű képzőművész. A Kogartban rendezett életmű kiállításon ugyanis megismerheti a negyven éve Párizsban élő művész összes korszakait. A Magyarországon készült szürnaturalista képek mellett láthatók a párizsi négy évtized hiperrealista alkotásai, a Caravaggio ihletésére készült művek, a Hogarth-sorozat és az utóbbi évek legfrissebb munkái is.

A kiállítás nem csak azok számára lehet élmény, akik elalélnak a bravúros ecsetvonásoktól, hanem azoknak is, akik szeretik a szép képeket. Csernus ugyanis primér módon élvezhető, figurális dolgokat festett romantikus udvarrészletekről, kocsmákról, bukolikus pillanatokról. Mindenkinek, aki szereti.

Kogart
Budapest, Andrássy út 112.
2006. január 6 - március 12.

Ásványpornó

Internetes kutatásunk során a Várfok galériában kiállító Ray Monde-ról kiderítettük, hogy a hetvenes években kosztümös pornót rendezett, vastag talpú szandálos, dús szőrzetű, meztelen nőkről csinált fotósorozatokat, ami mellett az ásványvilágból előbukkanó ember dilemmájával foglalkozik.

Gyanítjuk azonban, hogy a világon több Ray Monde is létezik, amelyek közül nálunk az ásványvilág és az élő ember viszonyát feszegető művész alkotásait láthatjuk majd. A vállalkozó kedvűek megpróbálhatják felfedezni a monokróm munkákban a buja áthallásokat, hátha mégis egyetlen személyről van szó.

Várfok galéria
Budapest, Várfok utca 14.
2006. január 12-február 18.

Japán guminők és a nagyi

#alt#
Szöllősi Géza
Japán guminők, digitális technika, virtuális képek. Szöllősi Géza munkái rendelkeznek minden olyan címkével, amire ugrik a hiperkorszerű, jól értesült és fiatal kiállításmegnyitó-látogató. A menő, kisszériás divattermékekbe öltözött közönség japán guminők családi fotókba fotosoppolt képei közepette beszélheti meg, hol lesz este a legjobb buli. Ha pedig valamivel több pezsgőt fogyasztott, a meghökkentő, és a téma ellenére klasszikus esztétikával bíró képek előtt állva elgondolkozhat az intimszféra kiárulásának, a szépség és az eszmények devalválódásának kérdésein. A Suzuka története című kiállítás egyébként a Műcsarnok kísérletező, fiatal művészek bemutatására szolgáló termében látható.

Műcsarnok Pont
Budapest, hősök tere
2006. január 05 - 2006. január 29.