Csúcsot döntött a Van Gogh-kiállítás

2007.03.18. 12:39
Rekordszámú látogató volt kíváncsi a Szépművészeti Múzeum kiállítására. A Monet-kiállítást 250 ezer látogató kereste fel, a négy évszázad francia művészetét bemutató tárlatra háromszázezren voltak kíváncsiak, az eddigi csúcsot pedig a Munkácsy-kiállítás tartotta 360 ezer látogatóval.

A Van Gogh-kiállítás 400 ezredik látogatóját köszöntötte Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Baán László, a kiállítást rendező Szépművészeti Múzeum főigazgatója vasárnap Budapesten. A rendszerváltás óta nem volt kiállítás, ahol ennyi látogató lett volna, bár az utóbbi években számos olyan tárlat volt, ahol több százezren voltak, mondta Hiller István.

A Monet-kiállítás volt az első, amelyet ilyen sok - mintegy 250 ezer - látogató keresett fel. A négy évszázad francia művészetét bemutató tárlatra háromszázezren voltak kíváncsiak, az eddigi csúcsot pedig a Munkácsy-kiállítás tartotta 360 ezer látogatóval.

A tárcavezető kiemelte: a kiállítás az üzleti szféra és a kultúra közötti legnagyobb és legjelentősebb összefogásnak köszönhetően valósult meg. A legnagyobb költségvetésű és legnagyobb összeggel biztosított magyarországi kiállítást az ING százmillió forinttal támogatta.


Klikk a képre!

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: a december 1-jén nyílt Van Gogh-tárlatot több egyeztetés után 12 nappal hosszabbították meg. A holland festő és kortársai alkotásait így április 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők. A főigazgató a hatalmas érdeklődés miatt azt jósolta, hogy a látogatószám akár a 450 ezret is elérheti.

A 400 ezredik látogatónak járó kétszemélyes egyhetes amszterdami-párizsi utat a váci Sinka-család tagjai nyerték. A nyereményt és Van Gogh Bőrcipők című festményének reprodukcióját Hiller István és Baán László adta át a Sinka házaspárnak és kislányuknak.