Az aranymetszés szabályai és a pakisztáni földrengés

2006.09.30. 16:48
Ma nyílik a World Press Photo 2006 kiállítás a Néprajzi Múzeumban, Magyarországon huszonkilencedik éve állítják ki az év legjobb sajtófotóit. A sajtótájékoztatón bemutatták az MTI kiadásában hamarosan megjelenő új fotós magazint, a Fotós Szemet.
A kiállítás anyaga megszokottan magas színvonalú, viszont témájában igazán nagy meglepetéseket nem tartogat. Idén is amputált végtagok és arcokon lépkedő katonai bakancsok vannak tökéletes kompozíciókba rendezve. Egy biztonságos európai kiállító teremből csodálhatjuk, hogy miként érvényesülnek az aranymetszés szabályai egy bagdadi bombatámadás, egy togoi zavargás, vagy egy pakisztáni földrengés esetében. A pusztán nyers realizmusuktól drámai képek között van több valóban megkapó és gyönyörű felvétel, mint például a koporsók mellett imádkozó boszniai fiú, a thaiföldi lámpaeregetők, vagy a moldovai balettiskola diákjait bemutató sorozat, viszont ezeket nézve újra és újra elénk kerül egy levágott fej vagy egy véres arcú kisgyerek.

Egy magyar díjazottja is van a versenynek, Dezső Tamás, aki a Hétköznapok kategóriában kapott elismerést. (Képeit itt nézheti meg>>>)


Kattintson a képre!
A sajtótájékoztatón a World Press oktatási tevékenységéről beszélt Révész Tamás, a kiállítás szervezője, és Claudia Hinterseer, a Word Press Photo amszterdami projekt menedzsere. A Master Class nevű program tizenöt éve indult Magyarországon azzal a céllal, hogy egy évenkénti versennyel támogassák és promotálják a sajtófotósokat, akik közül minden évben tizenkét fiatalt hívnak meg Amszterdamba.

Az MTI-nek az a célja a Fotós Szem megjelentetésével, mondta el Vince Mátyás, a hírügynökség elnöke és a magazin főszerkesztője, hogy kiemelje a sajtófotót "statisztaszerepéből", azaz több lehessen a műfaj, mint pusztán illusztráció a hírekhez. A kiadványban csak teljes oldalas képek lesznek, és nagyon kevés szöveg. A mostani próbaszám beszerezhető a WP kiállításon, illetve közvetlenül megrendelhető a Fotós Szem weboldalán. A magazin a tervek szerint februártól havonta fog megjelenni, és mindig az előző hónap eseményeinek képeiből válogat majd.

A World Press Photo 2006 kiállítás megtekinthető szeptember 30. és október 29. között a Néprajzi Múzeum aulájában.