Új WTC: papírnehezék fogpiszkálóval

2005.07.03. 08:27
A kormányzó, a polgármester, a rendőrség boldog; elkészültek a terrorveszély ellen felturbózott új WTC tervei. Az építészek már nem ilyen elégedettek. Nézegessen New York-i betonkockát.

WTC: papírnehezék fogpiszkálóval
Tekintse meg képeinket!

Amerikában a nyilvánosság elé tárták a 2001. szeptember 11-én lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ, a WTC új terveit. Az alapkőletétel már egy éve megtörtént, az épület azonban csak 2010-re lesz kész.

Az új dizájnt George Pataki, New York állam kormányzója, Michael Bloomberg, New York polgármestere és a tulajdonos Larry Silverstein ismertette a szerdai sajtótájékoztatón. A 2003-as eredetit azért kellett átdolgozni, mert a rendőrség szakemberei szerint azok a tervek túl nagy rizikót jelentettek a terrorveszély szempontjából, különösen az olyan támadások esetében, amikor a terroristák robbanóanyaggal megrakott teherautót vezetnek a kiszemelt épületbe.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a szakembereknek komoly kihívást jelent egy olyan felhőkarcolót felépíteni, ami a terrorveszély árnyékában is fennen hirdetheti a szabadság eszményét. A USA Today cikkírója meg is jegyezte, hogy az új torony építése több időbe fog telni, mint amibe a holdutazás előkészítése tartott.

A 77-emeletes irodaház tetején a régi, elpusztított ikertornyokhoz hasonlóan itt is étterem és kilátó lesz. Az építmény, ami a Szabadság-torony nevet kapta, az eredeti 7,5 méter helyett a mostani tervek szerint 27,5 méterrel beljebb lesz az utcafronttól. A másik lényeges újítás a talapzatot érinti: a torony egy 60 x 60 méteres, fémszerkezettel megerősített betonkockán nyugszik majd.

Nem bírják

A régi, merészebb tervektől jócskán eltérő biztonságos modell, David Childs építész munkája, nem aratott osztatlan sikert. A New York Times neves építészkritikusa, Nicolai Ouroussoff, egyenesen egy hatalmas papírnehezékhez hasonlította, amibe "beleszúrtak egy fogpiszkálót".

WTC: papírnehezék fogpiszkálóval
Klikk a képre!

Ouroussoff cikkének címe is utal a kritikus ellenérzésére: Az áthatolhatatlanság tornya - ahogy a politikusok szeretik. Ouroussoff úgy véli, az izgalmas építészeti megoldások helyett inkább a biztonságot választották. A tekintélyes, 1936-ban alapított Skidmore, Owings & Merrill cég Szabadság-tornya a "félelem uralmát" sugározza, írja Ouroussoff és kifejti, a torony a szeptember 11-e utáni amerikai lélek szorongásának szimbóluma.

A hosszú csúcsot, amit Ouroussoff fogpiszkálónak nevez, egyébként azért adták az épülethez, hogy így annak összmagassága pontosan 1776 láb (541,3 méter) legyen és ezzel is emlékeztessen az amerikai állam megalapítására, a Függetlenségi Nyilatkozat kikiáltásának évére. A vékony csúcs a tervek szerint változtatja majd a színét és fénycsóvát bocsát ki magából.

A videóból kiderül

A neten olvasható kommentekből kiderül, hogy a legnagyobb tiltakozást a bombabiztos betontalapzat váltotta ki. A Curbed nevű építészblogon például belinkelik a Szabadság-torony tervezőirodájának, a Skidmore, Owings & Merrillnek honlapját, és felhívják a figyelmet az innen letölthető hivatalos WTC-videóra. A Curbed szerint ugyanis csak ebből a számítógépes grafikával készült anyagból derül ki az, ami a sajtónak bemutatott fotókon nem látszik: a 60 x 60 méteres betonkocka masszív szürke bunkerként tornyosul a New York-i járókelők fölé, azaz egyszerűen - ronda.

A Szabadság-torony építése jövőre kezdődik.