Zene Ünnepe a leghosszabb napon

2006.06.16. 16:42
Jövő szerdán Budapesten ismét ingyenes koncerteket rendeznek a Zene Ünnepén, Vágtázó Csodaszarvastól a Babylon Circusig.

Június 21-én, jövő szerdán az év leghosszabb napján Budapesten hagyományosan ingyenes rendezvényekkel ünneplik a Zene Ünnepét. Az eseményről pénteken tartott sajtótájékoztatót a Petőfi Csarnokban Fogarasi Lajos, az intézmény ügyvezető igazgatója és Schiffer János főpolgármester-helyettes.

Tiszteletadás Bartóknak

Fogarasi Lajos elmondta, hogy az ünnep ellenére csak este 22 óráig szólhat a zene a köztéri színpadokon. A Petőfi Csarnok azonban kivétél, a saját szabadtéri színpadon ugyanis 23 óráig játszhat Török Ádám és az ismét összeálló RABB együttes, valamint a harmincadik lemezére készülő Edda.

Ezután a nagyteremben folytatódhatnak a programok. Grandpierre Attila a Vágtázó Csodaszarvas projektjével mutatja be a Tiszteletadás Bartóknak című programját, majd a Sziámi koncertje következik.

Schiffer János megemlékezett arról, hogy 1982 óta rendezik meg a Zene Ünnepét, amelyhez Budapest 1993-ban csatlakozott, és 17 várossal együtt azóta is sikerrel rendezik meg az eseményt. A Zene ünnepe a nagy nyári események sorába illeszkedik: ezen a hétvégén a Lánchídon a Hídünnepre, a Felvonulási téren a Kapcsolat koncertre kerül sor. Ugyancsak vasárnap a Fiumei úti sírkertben megünneplik a Csend napját a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem hallgatóinak közreműködésével. A következő hétvégén lesz a Budapesti Búcsú két napja.

A főpolgármester-helyettes kiemelte a Bartók Bélára emlékező programokat. Végül elmondta, hogy a Zene ünnepét júliusban, majd augusztusban újabb fesztiválok követik, köztük a Sziget és a rakparti fesztivál.

Babylon Circus a Jövő Házánál

Ami a június 21-i egyéb programokat illeti, a Jövő Házában többek között a francia Babylon Circus, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Perfect Name ad koncertet. A városligeti Királydombon a Zagar, Marcel és a Balkan Fanatik koncertjét hallgathatja meg a közönség. A Vörösmarty téren a Batucada Band, a Fonó együttes és a Kaláka lép fel.

A IX. kerületi Nehru rakparton lévő Szimpla Színpadon az Anselmo Crew, Erik Sumo, a Kistehén Tánczenekar és Lajkó Félix szerepel.

A komolyzene kedvelőinek a Bartók Béla Emlékháznál (II. Csalán út 29.) a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium hallgatói adnak koncertet. Előbb a belvárosi Szomory téren, majd a Dunakorzón a Vasutas Zeneiskola Szimfonikus Zenekara Bartók, Brahms, Beethoven és Mozart műveiből játszik.

Az említett programok mellett a város több pontján játszanak majd utcazenészek és zenekarok. Az Exit műsormagazin különszámot ad ki az eseményről.