Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Zene Ünnepe a leghosszabb napon

2006.06.16. 16:42
Jövő szerdán Budapesten ismét ingyenes koncerteket rendeznek a Zene Ünnepén, Vágtázó Csodaszarvastól a Babylon Circusig.

Június 21-én, jövő szerdán az év leghosszabb napján Budapesten hagyományosan ingyenes rendezvényekkel ünneplik a Zene Ünnepét. Az eseményről pénteken tartott sajtótájékoztatót a Petőfi Csarnokban Fogarasi Lajos, az intézmény ügyvezető igazgatója és Schiffer János főpolgármester-helyettes.

Tiszteletadás Bartóknak

Fogarasi Lajos elmondta, hogy az ünnep ellenére csak este 22 óráig szólhat a zene a köztéri színpadokon. A Petőfi Csarnok azonban kivétél, a saját szabadtéri színpadon ugyanis 23 óráig játszhat Török Ádám és az ismét összeálló RABB együttes, valamint a harmincadik lemezére készülő Edda.

Ezután a nagyteremben folytatódhatnak a programok. Grandpierre Attila a Vágtázó Csodaszarvas projektjével mutatja be a Tiszteletadás Bartóknak című programját, majd a Sziámi koncertje következik.

Schiffer János megemlékezett arról, hogy 1982 óta rendezik meg a Zene Ünnepét, amelyhez Budapest 1993-ban csatlakozott, és 17 várossal együtt azóta is sikerrel rendezik meg az eseményt. A Zene ünnepe a nagy nyári események sorába illeszkedik: ezen a hétvégén a Lánchídon a Hídünnepre, a Felvonulási téren a Kapcsolat koncertre kerül sor. Ugyancsak vasárnap a Fiumei úti sírkertben megünneplik a Csend napját a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem hallgatóinak közreműködésével. A következő hétvégén lesz a Budapesti Búcsú két napja.

A főpolgármester-helyettes kiemelte a Bartók Bélára emlékező programokat. Végül elmondta, hogy a Zene ünnepét júliusban, majd augusztusban újabb fesztiválok követik, köztük a Sziget és a rakparti fesztivál.

Babylon Circus a Jövő Házánál

Ami a június 21-i egyéb programokat illeti, a Jövő Házában többek között a francia Babylon Circus, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Perfect Name ad koncertet. A városligeti Királydombon a Zagar, Marcel és a Balkan Fanatik koncertjét hallgathatja meg a közönség. A Vörösmarty téren a Batucada Band, a Fonó együttes és a Kaláka lép fel.

A IX. kerületi Nehru rakparton lévő Szimpla Színpadon az Anselmo Crew, Erik Sumo, a Kistehén Tánczenekar és Lajkó Félix szerepel.

A komolyzene kedvelőinek a Bartók Béla Emlékháznál (II. Csalán út 29.) a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium hallgatói adnak koncertet. Előbb a belvárosi Szomory téren, majd a Dunakorzón a Vasutas Zeneiskola Szimfonikus Zenekara Bartók, Brahms, Beethoven és Mozart műveiből játszik.

Az említett programok mellett a város több pontján játszanak majd utcazenészek és zenekarok. Az Exit műsormagazin különszámot ad ki az eseményről.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.