Elhunyt Zenthe Ferenc

2006.07.31. 11:46
Nyolcvanhat éves korában, hosszú betegeskedés után vasárnap távozott Tenkes kapitánya, a Szomszédok Taki bácsija, aki színházi munkáiért a Nemzet Színésze elismerést is megkapta.

Nyolcvanhat éves korában, vasárnap elhunyt Zenthe Ferenc. A színész, aki tavaly kapta meg a Nemzet Színésze címet, már évek óta betegeskedett, hosszú időt töltött kórházban is. Zenthe Ferencet a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.


Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc színészetéért megkapta a legtöbb jelentős elismerést, így a Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjat, Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, amelyek mellett örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, továbbá érdemes és kiváló művész címeket is kapott.

Az 1952 óta a Madách színház tagjaként játszó Zenthe 1941-ben lett a Színművészeti Akadémia hallgatója, és 1945-től játszott a Pécsi Nemzeti Színháznál. 1947-ben a Kisfaludy színházhoz, 1949-ben a debreceni Csokonai színházhoz szerződött.

Fontosabb szerepei voltak a következő darabokban: Shakespeare: Szentivánéji álom, Karinthy Ferenc: Hetvenes évek Miller: A salemi boszorkányok Shaw: Olyan szép, hogy nem is lehet igaz Schiller: Ármány és szerelem Moldova: Az Ifjú Gárda Lloyd Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát voltak.

A szélesebb közönség a filmekből ismerte. Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban alakította a Föltámadott a tengerben, ezt a Rákóczi hadnagyának főszerepe követte (előtte öttusázók megtanították lovagolni, aminek még sok hasznát vette).

Ezután romantikus vígjátékok főszerepei következtek a sármos színész életében: a 2x2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök, a Fapados szerelem című filmekben. Később egyre inkább jellemszerepeket formált meg. 1983-ban készült az Oscar-díjra is jelölt magyar-NSZK koprodukció, a Jób lázadása, amelyben Zenthe Ferenc a Tisza-menti, módos falusi zsidó szerepében tűnt fel, aki keresztény kisfiút fogadott örökbe a második világháború alatt. Játékfilmben utoljára a Magyar vándor című filmben szerepelt 2004-ben.

A Tenkes kapitánya után több tévésorozat következett: a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ a katona, a Bors és legutóbb a Szomszédok.

Zenthe Ferencet 2005-ben választották meg a nemzet színészévé. Ugyanebben az évben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki "sokoldalú emberábrázolásáért".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport