Zsidó Nyári Fesztivál országszerte

2001.07.24. 12:02
Egy hónap múlva a Győri Balett előadásával veszi kezdetét a Zsidó Nyári Fesztivál, az Életfa című produkciót az eseménysorozat előestéjén, augusztus 25-én mutatja be az együttes a budapesti Wallenberg-emlékparkban, a holokauszt áldozatainak tiszteletére állított Emmanuel-emlékfánál.
A fesztivált negyedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja. A szeptember 2-áig tartó eseményhez Budapest mellett immár nyolc vidéki nagyváros - Szeged, Pécs, Kaposvár, Nagykanizsa, Veszprém, Székesfehérvár, Miskolc és Debrecen - csatlakozott.

Az előzetes program szerint a győri társulat bemutatóját követően utcabált tartanak az előadás helyszíne közelében, a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren, ahol az egy hét során könyv- és kirakodóvásárral várják az érdeklődőket.

Az eseménysorozat hivatalos nyitórendezvénye augusztus 26-án A zsinagóga hangjai című hangverseny lesz, amelyet a lyoni és a hamburgi katedrális énekkara ad világhírű kántorművészek közreműködésével a Dohány utcai zsinagógában.

A műsoron zsidó származású magyar, német és francia zeneszerzők művei szerepelnek. E templom lesz a helyszíne a későbbiekben Handel "Judás Makkabeus" című oratóriuma előadásának, s ott ad műsort "Klezmer és a színház" címmel a Budapest Klezmer Band.

A Zsidó Nyári Fesztivál eseményeként a Budai Várban operett-, illetve musicalgálát, a Művész moziban izraeli filmnapokat, a Budapest Galériában pedig " Nekem szülőhazám " címmel képzőművészeti kiállítást rendeznek.

Operabemutató is gazdagítja a programkínálatot: Donát Ede "Szulamith" című zeneművét a Thália Színházban láthatja-hallhatja a nagyközönség.

A fesztivál zárónapján ifjúsági napot és utcabált tartanak a Bálint Zsidó Közösségi Házban. A rendezvénysorozat hangversennyel zárul a Magyar Állami Operaházban.

A vidéki nagyvárosok közül Székesfehérváron, Kaposvárott és Miskolcon a Pannónia Klezmer Band lép fel, s lesznek klezmer-koncertek Nagykanizsán és Veszprémben is.

A szegedi zsinagógában A hagyomány hangjai címmel tartanak hangversenyt, a Debreceni Csokonai Színházban Zsidó romantika címmel lesz előadás, a pécsi zsinagógában pedig Fellegi Balázs és barátai adnak koncertet.