Kálmán László, a nyelvész

2007.07.12. 12:15

Kálmán László nyelvész belekavart a Fidesz népszavazási projektjébe azzal az egyszerű módszerrel, hogy ő is megfogalmazott három kérdést, és beadta őket az OVB-nek.

Annak, aki tudni szeretné, ki az a Kálmán László, és hogy mi járhat a fejében, ajánlanék néhány olvasmányt. Mindenek előtt egyik kedvenc könyvemet, a Nádasdy Ádámmal közösen írt Hajnali hárompercesek a nyelvről címűt. Aki olvasott már Nádasdy Magyar Narancs-beli Modern Talking sorozatából valamit, tudja, mire számíthat.

Aztán mindenkinek, aki meg szeretné szagolni, mi a franc az a nyelvtudomány, annak ott a Trón Viktorral közösen írt Bevezetés a nyelvtudományba. Jelzem, kimondottan élvezetes olvasmány.

Ha már nyelvtudomány, akkor egy rendes leíró mondattan. Sőt két mélyrepülés: Konstrukciós nyelvtan és Lexikalista elméletek a nyelvészetben.

Mellesleg Kálmán nyakig benne van egy szövegértési és szövegalkotási kompetenciát fejlesztő oktatási programcsomagban (PISA, ugye!). Ajánlom a hozzá való Friderikusz-interjút, meg a magyartanároknak írt nyílt levelét.

Kálmánnak izgalmas publicisztikai munkássága is van, jellegzetes darabja volt a Pincei bogár, ortodox nyelvápolók tömegei kaptak tőle szívszélhűdést.

Nem ragozom tovább, az MTA Nyelvtudományi Intézetének főmunkatársa, az ELTE BTK Elméleti nyelvészet szakcsoportának docense, az Erasmus Kollégium vezető tanára stb., szakmai életrajza nyilvános. Publikációinak java is hozzáférhető, tapasztalataim szerint megéri turkálni köztük, én legalábbis sokat köszönhetek neki.

Kommentáljon! (Kommenteljen! Szóljon hozzá!)

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]