Helen Fielding a Bestsellerben - előzetes a tévéinterjúból

2003.06.24. 12:25
Bridget Jones naplójának írója Los Angeles-i villájában válaszolt a Bestseller stábjának kérdéseire. Feminizmus és anorexiás modellek Helen Fielding értelmezésében.
A Bestseller harmadik adásából napjaink talán legnépszerűbb „női” íróját, Helen Fieldinget ismerhetik meg a magyar nézők és olvasók. Néhány éve a Bridget Jones naplójával berobbanó angol írónő gyakorlatilag új műfajt teremtett a szórakoztató irodalomban: a szingliregény kategóriáját, amelyben azóta több száz író és írónő alkot szerte a világon. A párválasztás problémáját ironikusan feldolgozó regény hatalmas siker lett, megfilmesítették Hollywoodban, s azóta Fielding már a folytatásán is túl van, szinte megállás nélkül alkot, gyakorlatilag évente egy sikerkönyv megírása igazolja nagy munkatempója. Az összes regényét lefordították magyar nyelvre, és megjelenésüket követően –kivétel nélkül- vezették a hazai könyveladási statisztikákat is. A hírnév egészen Los Angelesig röpítette Fielding kisasszonyt, ide költözött át Angliából, s itt fogadta a Bestseller stábját is egy hosszabb interjúra.

Bestseller: A könyvét sok támadás érte a feministák részéről, mondván megerősíti a nőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat és lealacsonyítja őket. Hogy tud megbirkózni ezekkel a vádakkal?

Helen Fielding: Számítottam ezekre, bele is írtam egyik kedvenc soromat a könyvbe: „Semmi sem olyan visszataszító egy férfi számára, mint a kérlelhetetlen feminizmus”. Ha valaki meggyőződéses feminista, biztos nem szereti a könyvet. De én ezeket az érveket ostobának tartom, mert amit ebben a könyvben látni lehet, az valójában egy teljesen hétköznapi modern lány, akire hatással van mindaz, ami egy modern nőt befolyásol. És a feminizmus, nagy F-el, az egyik ilyen tényező.

A feminizmus nem olyan dolog, ami kizárólag nők egy szűk, elit csoportjára tartozik: ez egy összetett, globális kérdés, egy azok közül a dolgok közül, amik hatással vannak életünkre. Bridget is úgy érzi, hogy feministának kell lennie, meg feleségnek, anyának, sikeres üzletasszonynak és anorexiás fotómodellnek. De amit valójában megtapasztal, az az, hogy milyen érzés megélni a női lét különböző aspektusait a huszadik század végén. Ő is, akárcsak rengetegen mások, össze van zavarodva, nem tudja, mit tegyen. Mert bizonyos értelemben, ha tetszik, ha nem, ő is a feminizmus terméke: van állása, független, van lakása, nincs szüksége férfira úgy, ahogy Jane Austen idején volt, hogy az egzisztenciát teremtsen a számára. De ettől még szeretni akar és azt szeretné, ha őt is szeretnék. Egy regényírónak az a célja, hogy igazat mondjon, hogy rávilágítson arra, ami valójában történik, még akkor is, ha ez nem pontosan az, amit minden nő érez. Ha nem a valóságnak megfelelően mutattam volna be a nőket, akkor senki nem vette volna meg a könyvemet, kivéve néhány barátomat, meg a családomat, de nem vették volna meg emberek milliói.

A teljes interjút ma este fél tizenegykor sugározza az mtv1.