Ágnes
-11 °C
-4 °C

Írók Irakról

2004.02.16. 14:58
Néhány hét múlva jelenik meg egy könyv Authors Take Side on Iraq and the Gulf War (Írók állásfoglalása Irakról és az Öböl-háborúról, szerkesztő és kiadó Cecil Woolf) címmel, amelyben 170 író és költő nyilatkozik arról, hogy mi a véleménye az amerikaiak iraki beavatkozásáról.
A háborúkat feldolgozó gyűjtemények immár hagyománnyá váltak: először 1937-ben jelent meg egy kötet Authors Take Sides címmel, amelyben Stephen Spender és W.H. Auden költők adták ki pályatársaiknak a spanyol polgárháborúról szóló nyilatkozatait, majd Vietnam és Falkland kapcsán is született hasonló című kötet.

A mostani gyűjteményben szót kap többek között Julian Barnes, Nadine Gordimer, Allan Sillitoe, Paul Theroux, John LeCarré és Harold Pinter is. A válaszok a Bush-kormány teljes támogatásától a teljes elutasításáig terjednek. Az ellenzők szempontjai között elsősorban a pacifizmus, egy szuverén ország megtámadásának helytelenítése, a Bush-adminisztráció hazugságainak és a nyugati civilizáció pökhendiségének elítélése, illetve a háborúval kapcsolatos szkepticizmus szerepel. A jóval kevesebb támogató főként az iszlám totalitarizmus veszélyét és Izrael támogatásának a szükségességét emeli ki.

Érdekes David J. Taylor író reakciója is, aki a szerkesztők felkérésére nem válaszolt, viszont a Guardianbe írt egy cikket, mely szerint egy olyan korban, amikor a művészet minden befolyását elveszítette, egy író csak annyit tehet, hogy tovább ír, s közben abban reménykedik, hogy talán némi hatással lehet olvasói erkölcsi érzékenységére.

Az utóbbi időben egyre több tekintélyes író tiltakozik a Bush-kormány politikája ellen. Carlos Fuentes, a legjelentősebb mexikói író a houstoni egyetemen tartott beszédet, s a beszéd előtt készült interjúban a Houston Chronicle munkatársának kérdésére, hogy mit mondana, ha egyetlen jó tanácsot kellene adnia a Bush-adminisztrációnak, hogyan javítson kapcsolatain Mexikóval, csak annyit válaszolt: "Veszítse el a választásokat novemberben." (Az író új, általa "futuristának" nevezett regénye egyébként arról szól, hogy az USA megszállja Kolumbiát, és miután Mexikó tiltakozik, az USA minden kapcsolatot elvág az országgal.)

A Nobel-díjas portugál író, José Saramago a napokban Mexikóvárosban egy díjátadáson ifjabb George Bush iraki háborúját "ostobának és obszcénnak" nevezte, és élesen megkérdőjelezte az elnök értelmi képességeit.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.