Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Optimisták

2006.04.15. 20:08
A litera Nemzeti tizenegy, avagy két választás Magyarországon című sorozatába felkért tizenegy írót, hogy a 2006. április 10-től 20-ig tartó időszak egy-egy napján rövid jegyzetben számoljon be köz-érzetéről, különös tekintettel a polisz ügyeire és állapotára. Mindez egyben nemes versengés is - az ország öt bölcsészkaráról delegált diákzsűri dönt majd arról, melyik jegyzetet találja a litera díjára érdemesnek.

Az egyik napról a másikra unalmas lett az élet Újvidéken, a magyarokat sem verik, a pesti tévéstúdiók sem készítenek róluk képriportokat, a város főtén az ember akár magyarul is káromkodhat.

A kisebbségi politikusok találkoztak a szerb miniszterelnökkel, és ünnepélyesen meghirdették az optimista új világot. Aki magyar – az optimista!

Némi zaklatottság az Illyés Közalapítvány és a Szülőföld Alap által támogatott, a vajdasági magyarok nemzeti tanácsának lapjában, a Magyar Szóban érzékelhető, ahol ma reggel erőteljes össztüzet zúdítottak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre. A pozsonyi tudósító részletesen átmeséli Duray állítását, miszerint Gyurcsány és Dzurinda együttműködött a választások előtti bombamerényletek előkészítésében. Egyébként azt is olvasom a Magyar Nemzeti Tanács lapjában, hogy Gyurcsány gyűlöli Orbánt, mert Orbán okosabb nála. Ezt az intelligencia-tesztet alátámasztja, ugyancsak a Magyar Szóban néhány nappal ezelőtt megjelent írás szerint „a saját pártjának (mármint Orbán pártjának, a Fidesznek) a története egy igazi sikertörténet.”

Egyébként a Magyar Nemzeti Tanács nem csak a sajtóban teljesíti misszióját, hanem az identitásvédelemben is. A helyi pártújságírók szókészletével élve, „történelmi lépésre szánta el magát,” amikor vállalta a nagyszombati Omega-koncert fővédnökségét. Végre egy hiteles küldetés! Vajdaság 28 városából különbusszal szállítják a nosztalgiázókat Szabadkára, ahol az együttes szerepel. Egyes lelkészek tiltakoznak, miért éppen a Magyar Nemzeti Tanács a fővédnök, de ők nincsenek tisztában a Magyar Nemzeti Tanács történelmi szerepvállalásával. Ötletét az anyaországban is hasznosíthatnák. Képzeljük el, hogy a Magyar Országgyűlés fővédnökségével Budapesten Madonna koncertet rendeznek.

Hátha akkor Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor az első sorban együtt skandálnák, hogy „Hajrá magyarok”.

Ilyen szép itt az élet a Délvidéken, mint egy feltámadási operettben.

Dallal, tánccal, optimizmussal védjük az identitást.

Végel László
litera

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!