Pandora, Gabriella
7 °C
14 °C

Eminem pereli az Apple-t

2004.02.25. 19:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Eminem kiadója 10 millió dollárra pereli az Apple számítógépes óriáscéget, arra hivatkozva, hogy a világhírű rapper Oscar-díjas dalát a cég jogtalanul használta fel a hirdetésében.
Az Eminem által indított kereset szerint az Apple szerzői jogsértést követett el azzal, hogy a Lose Yourself című dalt engedély nélkül emelte be egyik hirdetésébe, mellyel a számítógépes cég világsikert aratott.

A kifogásolt reklám az iTunes nevű, virtuális zeneboltként is működő internetes zenei portált népszerűsíti. Az MTV tavalyi adásaiban sugárzott filmben egy fiú az Apple által kifejlesztett iPod mini CD-lejátszón A Lose Yourselfet hallgatja és énekli.

MTV az alperes

Az Eight Mile Style zenei kiadó jogi képviselői által indított kereset így alperesként megnevezi az MTV-t, továbbá a hirdetést készítő reklámügynökséget is. Az Apple, az MTV, továbbá a Chiat/Day reklám ügynökség szerintük rosszhiszeműen cselekedett, mert egyikük sem kapott felhatalmazást, illetve engedélyt arra, hogy felhasználja, lemásolja, továbbítsa, vagy bármilyen egyéb módon hasznosítsa a felvételt.

A 15 oldalas beadvány alapján a kár összegét meghaladó igényre számíthat az Apple. 10 millió dollárt igényelt volna ugyanis a rapper az Apple-től a daláért, arra hivatkozva, hogy eddig soha nem adta saját szerzeményét kereskedelmi termék népszerűsítésére.

A Lose Yourself-et a Nyolc mérföld (8 Miles) című filmhez írta Eminem, aki szerzőtársaival együtt tavaly a legjobb filmdalnak járó Oscar-díjat nyerte el vele.