Visszatérnek a Maffiózók

2004.03.03. 16:11
Most nyitott az amerikai HBO-n a Maffiózók ötödik szezonja, amiben a negyedik sorozat depressziósabb részei után lazább a hangulat. Kiszabadulnak a börtönökből a nyolcvanas évek nagy maffiózói, Steve Buscemi játszotta nagyreményű gengszter visszatér, Tony Soprano pedig ráhajt a pszichiáterére.
Az amerikai nézők egy év gyártási szünet után vasárnaptól újra nézhetik az HBO-n

Újra dübörög a banda

Az ötödik nyitó jelenetében így a maffiafőnök üres kocsifeljáróját mutatják, amin senki nem döcög ki az újságokért. A forgatókönyvírók ezt a paff helyzetet arra használják, hogy az elbizonytalanodott családot új oldaláról mutassák be. Így például Tony több szériányi erotikus feszültség után végre ráhajt a pszichiáterére.

Gyökeresen megváltoznak Tony munkahelyi körülményei is: kiszabadulnak a nyolcvanas években nagyobb bűnözési hullám során elkapott hírhedt maffiózók. "Lehet, hogy hatalmi harcok elé nézünk" - mondja egy maffiaszakértő a híradóban, és ez nem tűnik pesszimista jövendölésnek. Steve Buscemi, miután több epizódnak is rendezője volt, ezúttal Tony unokaöcsét, a hajdani nagyreményű gengsztert játssza, aki hosszú távollét után visszatér, és aki - Tony legnagyobb megrökönyödésére - masszázsterapeuta szeretne lenni. Az unokaöcs ideiglenesen a patyolatban helyezkedik el, ahol többek között Tony szennyesét mossa.

Az ötödik széria alkotói egyértelműen az oldottabb hangulatot céloztak meg: új témákkal új zűrzavarok lehetőségét megteremtve.

Magyarországra most jön a negyedik

"Az első három Maffiózók-sorozatot leadtuk. Nemsokára kezdjük a negyediket és megvesszük az ötödiket is" - mondta Fazekas László, az RTL Klub csatorna sajtófőnöke az Indexnek a Maffiózók magyarországi sugárzásáról, bár arról nem nyilatkozott, hogy a tévéműsorba miért mindig késő éjszaka kerül, más olyan szintén színvonalas és Emmy-díjas sorozattal egyidőben, mint Az elnök emberei.

Maffiózók

Tony Soprano - James Gandolfini
Carmela Soprano - Edie Falco
Dr. Jennifer Melfi- Lorraine Bracco
Christopher Moltisanti - Michael Imperioli
Junior Soprano - Dominic Chianese
Silvio Dante - Steve Van Zandt
Paulie Walnuts - Tony Sirico
Meadow Soprano - Jamie-Lynn Discala
Anthony Soprano, Jr - Robert Iler
Tony Blundetto - Steve Buscemi