Évente 600 millió forintot bukik az állam az MTV új épületén

2009.02.11. 17:47
Ciprusi offshore cégen keresztül fizetjük a havi egymillió eurós bérleti díjat. A gyenge forint miatt akár 1,2 milliárddal is kevesebbet költhet a tévé műsorkészítésre.

"Alkalmazhatatlanul vacak" a Magyar Televízió új, óbudai székházának bérleti szerződése - mondta Ugron Gáspár Gábor, a tévékuratórium elnökségének a Fidesz által delegált tagja szerdán sajtótájékoztatón.

A gyártóbázist felépítő és működtető Millenniumi Média Kft. közel kétharmados tulajdonosa január 31-ével egy ciprusi offshore cég lett, márpedig egy ilyen jelentőségű stratégiai cég működtetését nem ilyen módon kellene megoldani; felháborító, hogy a tulajdonosi szerkezet változásáról mindeddig nem kaptunk hivatalos tájékoztatást - mondta a kurátor.

Balogh László (KDNP), a kuratórium elnökhelyettese megjegyezte: a helyzet érdekessége, hogy az offshore cég magyarországi képviselője a megmaradt tulajdonos Wing Zrt. felügyelő-bizottságának tagja. Az utóbbi cég három tulajdonosa is ciprusi offshore cég, így ezt a megoldást "körbelengi a közpénzek légiesítése" - tette hozzá. "Jogszerűtlenül lefolytatott közbeszerzéssel épült fel a székház", és régóta az is világos, hogy a konstrukció a hozzá fűzött, pénzügyi jellegű reményeket sem fogja beváltani - mondta Szabó László Fidesz által delegált elnökségi tag, hozzátéve, egy számvevőszéki vizsgálatból az is nyilvánvalóvá vált, hogy "negyven év alatt az adófizetők összesen 115 milliárd adóforintot fognak kifizetni ennek a székháznak a felépültéért". Mint mondta, a havi mintegy egymillió eurós bérleti díj az árfolyammozgások miatt éves szinten 600 milliós többletköltséget jelent a várhatóan mintegy 34 milliárd forintból gazdálkodó MTV-nek, amely az üzleti terv éppen tárgyalt előterjesztése szerint a 2008-as, mintegy 7 milliárd forint helyett idén csak 5,8 milliárdot költhet majd műsorkészítésre.

Az elfogadás előtt álló üzleti terv kapcsán kijelentette, nem tudják elfogadni az anyagot, "amíg abban az szerepel, hogy a Magyar Televízió csak úgy tudja biztosítani a 2009 évi likviditását, hogy a 2010-es és a 2011-es állami támogatását előre, az idén faktoráltatja", mert "ez a jövő felélése". Utalva arra, hogy előző nap nyilvánvalóvá vált, nem érkezett érvényes ajánlat a székház felszerelésére, azt közölte, "picit tartok attól, hogy nehogy az történjen, hogy azért, mert a Magyar Televízióban ajánlattétel nincsen, és pénz sincs erre a beruházásra, a kormányzat megzsarolja a kuratóriumi elnökséget és megzsarolja a kuratórium civil delegáltjait, hogy csak akkor ad pénzt, ha neki tetsző elnököt fog választani a Magyar Televízió nagykuratóriuma március 11-én".