Helyi frekvenciákat adna a Kossuthnak az ORTT

2009.02.12. 15:37
Helyi frekvenciákkal ígéri javítani a Magyar Rádió Kossuth adójának vételi lehetőségeit a médiahatóság, miután nem adta áldását arra, hogy a nemzeti főadó megkapja a Sláger Rádió hullámsáv.

Történelmi lehetőséget mulasztott el az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), amikor szerdai ülésén nem támogatta a frekvenciacserét, ehelyett - azzal, hogy kezdeményezte, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tekintse át a Sláger és a Danubius Rádió által használt frekvenciakészlet műszaki paramétereit - elindította a két sávtartomány megpályáztatásának előkészületeit - közölte Szalai Annamária a Fidesz által delegált testületi tag.

Szalai szerint lényeges szempont a verseny szabadsága, vagyis a pályáztatás, de ennél fontosabb, hogy a testület megfelelően gazdálkodjon a nemzeti frekvenciavagyonnal. Például oly módon, hogy hozzásegíti a Kossuth adót ahhoz, hogy az ország minél nagyobb területén legyen fogható.

Such György, a Magyar Rádió elnöke csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte: az ORTT-ülés szó szerinti jegyzőkönyvének ismeretében döntenek, hogy tesznek-e, és ha igen, milyen további lépéseket. A közrádió menedzsmentjének egyik, név nélkül nyilatkozó tagja azt közölte: nem gondolják megfelelőnek a helyi frekvenciákkal való hálózatbővítést, amely "sokkal bonyolultabb és lassabb", mint az általuk javasolt módszer, ráadásul "beláthatatlan távolságba tolná" a helyzet rendezését.

A rádióelnök január végén kérte, hogy a Sláger koncessziójának idén novemberi lejárta után cseréljenek sávtartományt, így a Kossuth adó készletét pályáztassa meg az ORTT. Az MTI birtokába jutott levél szerint a cserével a mostani 74 helyett az ország területének 81 százalékát érnék el, ráadásul kevesebb adótoronnyal, azaz olcsóbban.