A túl sok művészet betett az Oscarnak

2009.02.25. 16:29 Módosítva: 2009.02.25. 17:39
A tavalyi volt minden idők legnézetlenebb Oscar-gálája, idén azért 4,3 millióval több nézőt ültetett le a show a készülékek elé. De ez még így is kevés, szakértők szerint a Gettómilliomos nem olyan népszerű film, hogy nézettségi rekordokat döntögessen a diadalmenete.

Az Oscar szervezői a tavalyi bukás után átalakították a díjátadót, még több show-t és még kevesebb tökölést ígértek, de nem örülhetnek felhőtlenül a sikernek. A tavalyi ceremóniához képest ugyan jóval többen nézték a gálát, ami nem meglepő, hiszen a 2008-as volt minden idők legrosszabb nézettségű Oscar-átadása. A zuhanást tehát idén sikerült megállítani, de a 2009-es Oscar még így is a harmadik lett a legnézetlenebb gálák listáján.

Tavaly, amikor a forgatókönyvírók sztrájkja miatt visszafogottabb volt a show, a Nielsen elektronikus nézettségmérési rendszere szerint 32 millióan látták az Oscar-átadást, ehhez képest idén már 36,3 millió amerikait ültetett le a show a tévék elé. Viszont csak 2007-ben és 2003-ban volt ennél kevesebb nézője az Oscarnak (2003-ben 33 millióan). Ráadásul még messze az az idő, amikor az Oscar rendezői nyugodtan hátradőlhetnek: a terv, hogy legalább a 2007-es 40,1 milliós nézettséget elérjék jövőre.

Idén a Nielsen felmérései szerint a legnézettebb pillanatok azok voltak, amikor Heath Ledger posztumusz Oscart kapott, ez pedig egybevág azzal amit a tévés szakértők mondanak: az idei év alacsony nézettségének az az oka, hogy a nagy nyertes Gettómilliomos nem éppen közönségfilm, hiába van hetek óta a tíz legnézettebb film között, hiába hozott már 99 millió dollárt csak Amerikában, azért ez még sehol sincs az igazi közönségfilmekhez, például a Sötét lovaghoz képest.

Magyarországon persze még ekkora nézettséget sem hozott az Oscar, hajnali kettő és hat között mindössze 78 ezer ember nézte élőben a gálát az AGB Nielsen adatai szerint, és ami a legmeglepőbb, hogy ez is mindössze az éppen hajnalban tévét nézők 32,9 százalékát jelenti csak. Főműsoridőben ráadásul másnap az RTL Klub eddigi szokásától eltérően nem is adta le a gála összefoglalóját, azt csak a nagyon kis nézettségű Reflektor tévé sugározta.