Középkorúak szállták meg az amerikai sorozatokat

2009.03.01. 10:44
A tévésorozatok általában trendkövetők, így ha abból indulunk ki, hogy a most műsoron levő szériák nagy többségében középkorú, vagy annál idősebb főszereplők rohangálnak, Hollywood forradalmi változások színtere lehet. Ismét divat az ősz haj és a szarkaláb?

Egyre több nézettségméréssel foglalkozó amerikai szakember állítja, hogy a jelenlegi mérési etalon, a 18-49 év közötti, úgynevezett "vásárlóképes" réteg fogyasztási szokásaiból kiinduló rendszer értelmetlenné vált.

A televíziós nézettségmérésben jelenleg legfontosabb réteg ugyanis nem ad megfelelő képet a tévézi szokásokról, hiszen egy NCIS-epizód teljes nézettsége 19 millió az Amerikai Egyesült Államokban, de a 18 és 49 év közöttiek körében csak 6 százalékpontos közönségarányt ér el, azaz körülbelül 8 milliónyi "fiatalt" érdekel a műsor. A régi rendszerrel pedig a többi 11 millió nézőt (akik nem valószínű, hogy a 17 éves gimnazisták közül kerülnek ki) egy legyintéssel elintézzük, ők csak nyugdíjasok, senkit nem érdekel, hogy mit szeretnek nézni a tévében. A reklámipar persze lassan reagál, de úgy néz ki, hogy Hollywood már előrébb jár.

Ted Danson
Ted Danson

Ha viszont megnézzük a jelenlegi ameriki tévésorozatokat, azt tapasztalhatjuk, hogy túlnyomó részükben középkorú, vagy annál is idősebb színészek viszik a prímet, ráadásul a korábbi trendekkel ellentétben már a nők sem szégyellik korukat nyíltan vállalni, és egyre több szarkaláb és ősz tincs tűnik fel a korábban megszállottan fiatalító Hollywoodi sztárok körében. Mint mindenben, itt is az amerikai kábelcsatornák járnak az élen, az "ősz forradalom" náluk indult el már jó régen: a Maffiózók főszereplői között elvétve találunk 40 év alatti színészt, a Deadwood szereplőgárdája (ha lemossuk róluk a westernsorozatban elengedhetetlen koszt) is inkább az ötven felé közelített, és a jelenleg műsoron levő sorozatokban is sok idősebb, tapasztalt színész kapott főszerepet.

Marg Helgenberger és William Petersen
Marg Helgenberger és William Petersen

A nálunk is látható Hatalom hálójában (Damages) két főszereplője, az Emmy-díjjal jutalmazott Glenn Close és Ted Danson egyaránt 62 évesek, a sorozatban játszott ügyvéd szerepéért szintén Emmy-vel jutalmazott Zeljko Ivanek pedig már túl van az 52-őn. Az éves nézettségi versenyben általában sokáig vezető CBS (a Fox csak az American Idol című, ottani Megasztárnak köszönhetően előzi meg) vezető sorozatai nálunk is mind láthatók, a főszereplők pedig itt is túl vannak az ötvenen vagy közelítenek hozzá: NCIS - Mark Harmon (61), Gyilkos elmék - Joe Mantegna (62), Nyomtalanul - Anthony LaPaglia (50), Helyszínelők - William Petersen (56), Laurence Fishburne (48), Marg Helgenberger (51), Gary Sinise (54), David Caruso (53).

Ha megnézzük a többi csatorna vezető sorozatait, egy-két kivételtől etekintve (Hősök, Grace klinika, Terminátor, Dr, Csont) a negyvenesek vannak túlnyomó többségben. A Született feleségek között csak Eva Longoria Parker van negyvenen innen, Felicity Huffman (47), Teri Hatcher (45), Marcia Cross (47), Nicollette Sheridan (46) vagy az eredeti narrátor Brenda Strong (49) mind középkorúak, csak úgy, mint a Főnök többszörös díjnyertes Kyra Sedgwick-je (44), a Battlestar Galactica elnöknőjét alakító Mary McDonnell (57) az ugyanebben a sorozatban szereplő, magyar felmenőkkel bíró Edward James Olmos (62), vagy a szintén magyar származású Marsika Hargitay (45), aki az Esküdt ellenségek - Különleges ügyosztályban szerepel már 10 éve.

Edward James Olmos
Edward James Olmos

Meglepő, de a fiatalosnak tűnő House doki is megette már a kenyere javát, hiszen Hugh Laurie tavaly júniusban töltötte be a 49-et - pedig a House című sorozata a Fox-on kiváló eredményeket ér el a fiatalabb korosztályban.

Mi lehet vajon az oka annak, hogy ilyen nagy számban kerünek képernyőre középkorú férfiak és nők abban az Amerikában (mert a sorozatgyártás Mekkája még mindig az USA), ahol már 18 éves lányok is botox-injekciókkal támadnak leginkább képzeletbeli ráncaikra? A válasz egyszerű, legalábbis szakértők szerint: ugyanazért, amiért mi jobban hittünk Brinkmann professzornak és Sova doktornak, mint Blazejnek vagy Udónak. A kor és a vele járó külső változások, az őszesedő halánték vagy a ráncok tekintélyt parancsolnak, megbízhatóságot sugallnak, valahogy jobban elfogadunk mindent egy nálunk idősebb embertől, hitelesebbnek tartjuk a mondanivalóját, mint egy velünk egykorú, netán fiatalabb nyikhajnak.