Lelőtték a Kanadának dolgozó afgán újságírót

2009.03.11. 14:49
Ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet Kandahárban a CTV News-nak is dolgozó, szabadúszó afgán operatőr autójára. A férfi 2007-ben 11 hónapig amerikai fogságban is volt, gyanúsan sok tálib kapcsolata miatt.

Kandahárban lelőtték Dzsaved Ahmed szabadúszó afgán újságírót, a CTV News operatőrét, adta hírül a Toronto Sun. A férfi több kanadai médiumba is írt a kanadai és amerikai csapatok tálib felkelők elleni harcáról, korábban viszont az amerikai hadsereg tartotta fogva, mint „ellenséges fegyverest”. A 23 éves operatőr haláláról egyelőre annyit tudni, hogy Kandahár városában az autójában ült, amikor egy másik jármű belerohant, és ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak.

Dzsaved Ahmed az afgán konfliktus kezdetén két és fél éven át az amerikai különleges erőknek dolgozott tolmácsként, azután mondott fel, hogy kétszer megsebesült a tálibok támadásaiban. Az amerikai hadsereg 2007-ben vette őrizetbe, és 11 hónapig tartották fogva, a vád szerint kapcsolatban állt több tálib vezetővel is.

20 évet kapott az istenkáromló média szakos

Egy másik ügyben az afgán legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt az ítéletet, ami 20 év börtönre módosította az istenkáromlással vádolt újságíró hallgató, Parvez Kambahs halálos ítéletét. A 24 éves férfi Mazar-i-Sarif egyetemén tanult újságírást, és közben helyi lapoknak írt. 2007 októberében tartóztatták le azzal a váddal, hogy megzavarta az előadásokat az iszlám szerinti női jogokra vonatkozó kérdéseivel.

Egy alsóbb fokú bíróság halálra ítélte, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet viszont felszólította Hamid Karzai államfőt, hogy kegyelmezzen meg neki. Brad Adams, a HRW ázsiai részlegének igazgatója most kijelentette: a legfelsőbb bíróság volt Parvez Kambahs utolsó reménye, hogy meghallgatása tisztességes lesz, de ismét megtagadták tőle az igazságot.