Rosszkor jött a médiának a válság

2009.03.17. 09:10
Nagyot zuhantak a nyomtatott lapok a hirdetési bevételei az elmúlt két évben Amerikában, és a válság ezután újabb nagy csapást jelent. A növekedő látogatottság ellenére a hírportálok reklámbevételei is apadnak.

"Úgy érte a válság az amerikai médiát, mintha egy agyvérzésen átesett pácienst a rehabilitációs terápia elején támadott volna meg egy újabb súlyos betegség" - jellemzik a sajtó helyzetét a Project for Excellence in Journalism kutatócsoport elemzői State of the News Media Report című elemzésükben.

Csökkenő hirdetési bevételek

Az elmúlt évszázadban az újságok jelentős részben a hirdetési bevételekből tartották el magukat, de az internet információfogyasztási szokásai, mint a fórumozás, a blogolás, elválasztják egymástól a híreket és a reklámokat, állítja még a jelentés. Így a lapkiadóknak új üzleti modellt kellene találniuk, csakhogy a válság miatt kifutnak az időből.

A nyomtatott újságok hirdetési bevétele 23 százalékkal zuhant az elmúlt két évben, és várhatóan idén is esik. 2001 óta ötödével csökkent a lapoknál dolgozó újságírók száma. Az USA ötven legnagyobb internetes hírportáljának látogatottsága 2008-ban 27 százalékkal nőtt, de a reklámfelületek túlkínálata miatt az online hirdetési bevételek csökkentek. Az ezer kattintásonként fizetett díjak 26 centre esve elfeleződtek.

Netdíjba épített előfizetés

Az elmúlt évben végleg eldőlt, hogy nem működik az úgynevezett mikrofizetési modell - egyszeri díj, havi vagy éves előfizetés kérése az online tartalomért -, mert versenyképtelen az ingyenesen elérhető információval. Nem járható út a nonprofit finanszírozás sem, mert ebből a forrásból nem jön össze elég pénz a szerkesztőségek működtetéséhez. Ezzel szemben ígéretes az olyan internet-előfizetés, amely magában foglalja meghatározott sajtótermékek előfizetését is.

Elsősorban az amerikai elnökválasztási kampánynak köszönhető, hogy tavaly 38 százalékkal nőtt a kábeltelevíziók nézettsége, és egyharmadával bővült a profitjuk, bár ez utóbbi a kampány végével elporladt.

Kiderült, hogy az események napi 24 órán át, heti hét napon keresztül való követése lehetetlenné teszi az újságírás szabályainak betartását. A médiamunkások a gyorsaság igénye miatt főként a kampánystáboktól származó információra támaszkodnak saját hírgyártás helyett, az időigényes elemzést kiszorította a politikai fecsegés, és összemosódik a véleménybefolyásoló pr, a személyes vélemény és a tényközlés.