Milliárdos károkat okoznak a műholdas kalózok

2009.03.19. 11:43 Módosítva: 2009.03.19. 11:52
A tévéiparnak évente milliárdos veszteségeket okoznak a műholdas kalózok az Egyesült Államokban. Felmérések szerint az USÁ-ban és Kanadában kétmillióan lopják így a fizetős csatornákat. A cégek most perelnének.

A fizetős televízió csatornák működését veszélyeztetik már a múholdas kalózok. Egyre többen szedik le ugyanis átalakított műholdvevőikkel a jeleket, hogy ingyen nézhessék a műsort. Az ilyen jellegű kalózkodások fő helyszíne Észak-Amerika és milliárdos károkat okoznak a Tv-iparnak. A műsorszolgáltató cégek (többek között a kanadai Bell TV és az amerikai DISH Network) felvennék a kesztyűt és beperelnék a kalózokat – adta hírul a The Star.

Azért lett egyre fontosabb a kérdés a cégeknek, mert egyre több linuxos műholdvevő került a piacra, az ilyen, úgynevezett „Free To Air” (FTA) műholdvevőkkel (melyekkel szabadon fogható adásokat nézhetünk) azonban el lehet érni fizetős műsorokat is, hiszen az egység bármikor átprogramozható. A The Carmel Group nevű Los Angeles-i médiaelemző cég szerint az USA-ban és Kanadában két millióan nézik illegálisan a műholdas televíziókat és ez a szám egyre nő. „Ezek a kalózkodások megbéníthatják az ipart. Olyan ez, mintha az ember elmenne egy benzinkútra, teletankolná az autóját, majd fizetés nélkül elhajtana. Ráadásul mindezt minden egyes hónapban.”- mondta Jimmy Schaeffler a Carmel Group elemzője. Elmondta továbbá azt is, hogy a probléma nem az, hogy lehet FTA rendszereket vásárolni, hanem az, hogy az emberek ezek segítségével lopják a jeleket.