Politikai reklám a Clintont becsmérlő dokumentumfilm?

2009.03.24. 15:49 Módosítva: 2009.03.24. 15:53
Az amerikai legfelsőbb bíróság vizsgálja, hogy politikai reklám volt-e, az a trailer, ami egy Hillary Clinton-ellenes dokumentumfilmet reklámozott a tévékben. A hirdetést finanszírozó konzervatív csoport Clinton gyengítésével próbált ártani a demokratáknak, mert azt hitték, hogy Obama az esélytelenebb jelölt. Nagyot tévedtek, és még meg is bírságolhatják őket a kampányfinanszírozással foglalkozó McCain-Feingold törvény megsértéséért.

Dokumentumfilm vagy politikai reklám? Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kedden kezdi meg a meghallgatásokat a Hillary: The Movie című alkotás kapcsán, amely még a választási kampány idején vert fel nagy port Amerikában.

A bírósági meghallgatás célja, hogy tisztázza: a Clinton-ellenes dokumentumfilmre ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e, mint a politikai hirdetésekre a választási időszakban. A korábbi New York-i szenátorról negatív képet festő dokumentumfilmet a Citizens United nevű konzervatív csoport akarta sugározni az amerikai háztartásokban, amikor Clinton még Obama ellenfele volt a demokrata jelöltségért folyó harcban. A csoport televíziós politikai hirdetéseket is akart készíteni a film részleteiből.

Szövetségi bírók szerint ugyanakkor a film politikai hirdetésnek felel meg, így annak televíziós bemutatása a 2002-es, kampányfinanszírozással foglalkozó McCain-Feingold törvény hatálya alá esett volna. A szabályozás megköveteli a politikai hirdetések támogatóinak pontos meghatározását, és megtiltja, hogy vállalatok, szakszervezetek, és egyéb érdekvédelmi csoportok olyan hirdetéseket fizessenek, amelyek a választások közeledtével futnak, és egy-egy jelöltet érintenek.

A Citizens United viszont azt állítva fellebbezett, hogy bár kritikusak a jelenlegi külügyminiszterrel szemben, a filmben valójában semmi sem buzdít a Hillary ellen való szavazásra. A szervezet állítása szerint csak egy mozifilmet reklámozott, az igazságügyi minisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hirdetésnek nem kell a szavazz szót tartalmazni ahhoz, hogy politikai reklámnak minősüljön.

Az alkotást hirdették az interneten, megjelent DVD-n, és pár mozi is műsorára tűzte. A kampányszabályozás azonban nem érinti a felsorolt területeket.